Macron, după scandalul documentelor secrete Uber: Sunt mândru de ce am făcut. Aș face-o din nou și mâine și poimâine

Data publicării:
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron. Foto: Profimedia Images

Președintele Emmanuel Macron s-a declarat „mândru” de faptul că a susținut compania Uber în perioada în care aceasta se stabilea pe piață și a spus că ar face-o din nou „și mâine și poimâine”, relatează The Guardian, după ce în presă au fost scurse o mulțime de documente secrete privind eforturile pe care compania de ridesharing le-a făcut pentru influențarea politicienilor de top pentru a se putea impune pe piața globală.

Mai mulți lideri politici și de stânga, și de dreapta, dar și liderul sindicatului CGT, au cerut o investigație parlamentară în ce privește informațiile conform cărora Macron a avut întâlniri nedeclarate și secrete cu directori ai Uber pe vremea când era ministru al economiei între 2014 și 2016.

Conform informațiilor scurse în „fișierele Uber”, Macron ar fi spus că a reușit să obțină un acord în cadrul guvernului socialist de atunci, la putere sub predecesorul lui Macron, Francois Hollande.

Macron a comentat subiectul în timpul unui eveniment pentru deschiderea unei fabrici noi de semiconductoare, întrebat fiind de un jurnalist Le Monde.

„Eram ministru și mi-am făcut treaba. Vedem prea mult această atmosferă în care este rău să te întâlnești cu șefi de companii, mai ales când ei sunt străini”, a spus Macron. Președintele francez a spus și că întâlnirile sale cu directori de companii au avut loc „mereu într-un cadru oficial” și au inclus mereu oameni din staff-ul său oficial.

„Sunt mândru de acel lucru. Dacă au creat locuri de muncă în Franța, atunci sunt foarte mândru de asta și șțiți ce? Aș face-o din nou și mâine și poimâine”, a spus președintele Franței.

Cum a folosit Uber politicieni de top ca Biden, Macron sau Netanyahu pentru a se impune pe piața globală

Mii de documente confidențiale scurse în presă au dezvăluit și expus felul în care compania de ride-sharing Uber a influențat și s-a folosit de politicieni, a nesocotit legi, a păcălit poliția, a exploatat și susținut episoade de violență împotriva șoferilor și a făcut un lobby intens la guverne pentru a-și alimenta expansiunea agresivă la nivel global.

Documentele detaliază evenimente de pe parcursul a cinci ani, când Uber era condusă de co-fondatorul său, Travis Kalanick, care a încercat să introducă serviciul în orașele lumii prin „forță brută”, chiar și cu prețul încălcării legilor și reglementărilor din domeniul taximetriei.

Documentele arată cum Uber a influențat discret prim-miniștri, președinți, miliardari, oligarhi și moguli media.

În fișiere apar inclusiv conversații pe care Travis Kalanick, șeful de atunci al Uber, le-a avut cu Emmanuel Macron, care a ajutat în mod secret compania pe când era ministru al economiei, în timpul președinției predecesorului său.

Atunci, Uber avea o legătură directă și constantă cu staff-ul său și cu el. Macron pare că a făcut eforturi uriașe să ajute Uber, spunând într-un dintre mesaje chiar că a reușit să obțină „un acord secret cu adversarii din guvernul francez”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri