3600 de euro pentru două nuci. Colecționarii din China își dispută cele mai interesante modele de coji

Data publicării:
20121227 20nucichina-40788

Încă din perioada imperială, colecţionarea nucilor are o veche tradiţie în China. Comuniştii au încercat să distrugă această pasiune şi la un moment dat se părea că au avut succes. Odată cu dezgheţul ideologic care a făcut din China a doua economie a lumii, proaspăt îmbogăţiţii au regăsit farmecul colecţiilor inedite.

Oamenii cred că nucile pot stimula circulaţia sângelui dacă le roteşti câte două în mână. Aşa se face că pe miliardarii Chinei i-a cuprins o adevărată „febră a nucilor”. Şi chinezii de rând ţin la această tradiţie seculară, chiar dacă puţini pot ţine pasul cu pofta de cheltuială a bogătaşilor. „A te juca cu astfel de nuci nu e pentru oamenii de rând”, spune colecționarul Kou Baojun.

Investiţiile în nuci cresc în fiecare an. O pereche de nuci care valora acum zece ani 42 de euro se poate vinde acum cu 420 de euro, 2400 sau chiar 3600 de euro”, susține Hu Zhenyuan, proprietar de magazin de nuci.

Cum colecţiile de nuci sunt şi o investiţie sigură, colecţionarii au trecut la pasul următor: ei cumpără acum plantaţii întregi, ca să fie siguri că au acces primii la cele mai interesante fructe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri