A murit generalul Giap, unul dintre cei mai mari strategi militari din istorie

Data publicării:
giap

 

Sursa foto: Saigon.blox

Generalul vietnamez, numit „Napoleon cel roșu”,a înfrânt forțele franceze la Dien Bien Phu, în 1953, ceea ce practic a pus capăt dominației coloniale franceze în regiune, relatează BBC. Apoi, a supervizat Ofensiva Tet împotriva forțelor americane în 1968, fiind citat de multe ori ca unul dintre factorii care au dus la retragerea americanilor.

Generalul Giap a publicat numeroase lucrări pe strategia militară. A fost cel mai important comandant, în afară de Ho chi Minh, în timpul războiului din Vietnam, și a fost responsabil pentru operațiuni de amploare. 

S-a născut în provincia Quang Binh în ceea ce era atunci Indochina franceză. Giap era un admirator al lui Napoleon și Sun Tzu. Vorbea fluent limba franceză, a studiat economia politică la Hanoi, înainte de a preda istoria și literatura, a lucrat și ca jurnalist. 

A fugit în China în 1939. Soția sa, care a rămas în urmă cu copilul lor, a murit într-o închisoare franceză, o tragedie personală ce va alimenta fervoarea anticolonialistă a lui Giap.

A revenit în jungla din Vietnam în 1941, pentru a antrena o armată formată din fermieri ce se visau soldați și a comandat Viet Minh. Tacticile sale de gherilă - care subliniau necesitatea suportului din partea populației, valoarea atacurilor fulgerătoare și determinarea de a duce un război epuizant - vor duce la înfrângerea armatelor franceză și americană. „Fiecare localnic este un soldat, fiecare sat este o fortăreață”. spunea el. 

Giap a fost numit ministru de interne în septembrie 1945, apoi a devenit comandant al armatei și ministru al apărării. Revoluționarii au fost obligați să se întoarcă în junglă când trupele franceze au reimpus regimul colonialist după Al Doilea Război Mondial, declanșând un conflict de nouă ani care s-a încheiat la Dien Bien Phu. „A fost prima mare înfrângere pentru Occident. A zguduit bazele colonialismului și a chemat oamenii să lupte pentru libertatea lor”, spunea generalul. 

În ofensiva Tet împotriva forțelor americane, armata sa a atacat mai mult de 40 de capitale de provincii și a intrat în Saigon, preluând sub controlul său pentru scurt timp ambasada americană. 

Statutul său aproape mitic ca strateg de excepție - stă alături de personalități ca Ulysses S. Grant și generalul Douglas MacArthur - a inspirat mișcări de eliberare din toate colțurile lumii,. „Pe când creșteam în lupta noastră, generalul Giap a devenit unul dintre eroii noștri naționali”, spunea președintele sud-african Thabo Mbeki în 2007. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Cum reacționează Simona Țăranu la avansurile fotbaliștilor. „Nu e mit e realitate”
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita