Acord istoric pentru reducerea încălzirii globale

Data publicării:
incalzire globala-planeta- GettyImages-12.12.2015

Foto: Gulliver / Getty Images

Laurent Fabius, ministrul francez de Externe: „Adunarea a adoptat proiectul de acord, intitulat Acordul de la Paris, care figurează în document. Mă uit în sală, văd că reacţiile sunt pozitive. Nu au fost obiecţii. Acordul de la Paris privind climatul a fost aprobat”.

Anunţul a provocat bucurie şi entuziasm printre participanţii la reuniunea de la Paris, care au aplaudat minute în şir adoptarea acestui document istoric.

"Acordul de la Paris" avea nevoie de unanimitatea celor 195 de delegaţii prezente la conferinţă şi a fost încheiat după 13 zile de negocieri. Înţelegerea vine într-un moment în care încălzirea globală este considerată cea mai mare ameninţare, alături de terorism.

Ban Ki-moon, secretarul-general ONU: „Când istoricii vor analiza această zi, o zi cu adevărat istorică, vor spune că acţiunile globale pentru garantarea unui viitor sigur în faţa încălzirii globale au luat o turnură dramatică, aici la Paris”.

Principalele prevederi fac referire la limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră şi prevenirea creşterii temperaturilor globale medii cu mai mult de 2 grade peste nivelul de dinainte de perioada industrială.

Documentul mai prevede şi un plafon de 100 de miliarde de dolari pe an pentru finanţarea ţărilor în curs de dezvoltare începând cu 2020.

Barack Obama, preşedintele SUA: „Acest acord reprezintă cea mai bună şansă pe care o avem pentru salvarea acestei planete. Lumea pe care o lăsăm copiilor noştri este o lume mai sigură, mai prosperă şi mai liberă. Aceasta este cea mai importantă misiune pe care putem să o avem în timpul vieţii noastre”.

Prin acest acord, liderii lumii speră să preîntâmpine o catastrofă. Potrivit experţilor, la ritmul actual al încălzirii globale, gheţarii se vor topi, iar în jurul anul 2100, nivelul mării va creşte cu un metru, iar unele insule sau regiuni de coastă vor dispărea. 10 la sută din populaţia planetei va trebui să se mute. Oamenii de ştiinţă spun că mortalitatea ar putea creşte într-un ritm îngrijorător din cauza temperaturilor tot mai mari. Şi nu în ultimul rând, ecosistemul s-ar prăbuşi şi o treime din viaţa de pe Pământ ar dispărea.

Acordul privind clima aprobat la Paris urmează să fie ratificat de statele semnatare.

Principalele prevederi ale acordului pentru climă

- limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră cât mai curând posibil

- temperaturile medii globale să nu crească cu mai mult de 2 grade Celsius

- progresul implementării acordului să fie evaluat la fiecare 5 ani

- finanţare în valoare de 100 de miliarde dolari anual pentru ţările în curs de dezvoltare

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri