Alegeri Kazahstan. Preşedintele Tokaev a obţinut peste 82% din voturi la alegerile anticipate (exit-poll)

Data actualizării: Data publicării:
Kassym-Jomart Tokayev cu mana la inima
Kassîm-Jomart Tokayev și-a consolidat puterea în urma alegerilor anticipate. Foto: Profimedia

Preşedintele kazah Kassîm-Jomart Tokaev a obţinut 82,45% din voturi la alegerile anticipate de duminică, potrivit datelor unui exit-poll realizat de institutul de cercetare „Open Society”.

Jomart Tokaev era de aşteptat să câştige alegerile pentru un mandat de şapte ani în această fostă republică sovietică din Asia Centrală bogată în petrol, unde au votat 69,43% din cei 12 milioane de alegători, potrivit estimărilor Comisiei electorale, notează France Presse, potrivit Agerpres.

Bogată în resurse naturale şi situată la intersecţia unor rute comerciale importante, Kazahstanul a intrat în haos în ianuarie, când protestele împotriva costului ridicat al vieţii au degenerat în revolte, înainte de a fi brutal reprimate. Bilanţul: 238 de morţi.

Ţara rămâne traumatizată de această criză şi, semn că tensiunile persistă, autorităţile au anunţat joi că au arestat şapte susţinători ai unui oponent în exil, acuzaţi că pun la cale o „lovitură de stat”.

Aceste alegeri anticipate au fost pentru Tokaev, în vârstă de 69 de ani, o modalitate de a-şi consolida puterea, notează AFP. El a venit la putere în 2019, după demisia surprinzătoare a omnipotentului său predecesor şi mentor, Nursultan Nazarbaev.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri