Aung San Suu Kyi, condamnată la 5 ani pentru corupție. Junta din Myanmar o acuză de infracțiuni pentru care ar putea primi 190 de ani

Data actualizării: Data publicării:
Aung San Suu Kyi cu masca de protectie pe fata
Aung San Suu Kyi, șefa de facto a guvernului din Myanmar, a fost arestată de armată pe 1 februarie 2021. Foto: Profimedia Images

Un tribunal militar din Myanmar a condamnat-o miercuri pe fosta lideră Aung San Suu Kyi la cinci ani de închisoare, după ce a fost găsită vinovată în primul dintre cele 11 cazuri de corupție deschise împotriva ei, scrie Reuters, citând o sursă familiară cu situația procesului. Laureata Nobel, care a condus Myanmar timp de cinci ani, înainte de a fi înlăturată printr-o lovitură de stat la începutul lui 2021, este acuzată de cel puțin 18 infracțiuni, care, combinate, i-ar putea aduce o pedeapsă totală de aproape 190 de ani de închisoare, dacă va fi condamnată pentru toate.

Judecătorul din capitala Naypyitaw a rostit sentința la câteva minute după începerea ședinței, potrivit sursei citate de Reuters, care a cerut să-i fie păstrată anonimitatea, procesul ținându-se cu ușile închise, iar accesul la informații fiind restricționat.

Nu este clar deocamdată dacă Aung San Suu Kyi, 76 de ani, va fi tranferată direct la închisoare pentru a-și isăîși pedeapsa.

Fosta lideră democrată a țării se află într-o locație necunoscută, unde șeful juntei militare, Min Aung Hlaing, a spus anterior că ar putea rămâne după condamnările din luna decembrie 2021 și ianuarie 2022, pentru fapte mai puțin grave, pentru care a primit împreună șase ani de închisoare.

Aung San Suu Kyi a fost acuzată că a primit 11,4 kg de aur și plăți totalizând 600.000 de dolari de la fostul ei protejat, transformat în acuzator, fostul prim-ministru al orașului Yangon, Phyo Min Thein.

Suu Kyi a descris acuzațiile drept „absurde”.

Nay Phone Latt, fost oficial al partidului înlăturat de la putere al lui Aung San Suu Kyi, a declarat că orice decizie a tribunalului este temporară, deoarece conducerea militară a țării nu va dura mult.

„Nu recunoaștem guvernarea, sistemul legislativ și nici judiciar al juntei teroriste... nici poporul nu le recunoaște”, a spus Nay Phone Latt, care face parte din Guvernul Național Unit, guvern din umbră care a declarat revoltă populară împotriva conducerii militare.

Lovitura de stat de la începutul lui 2021 a aruncat Myanmar într-o profundă criză politică, socială şi economică şi a generat o nouă spirală a violenţelor, ceea ce a exacerbat lupta de gherilă cu care această ţară se confruntă de decenii.

Armata justifică lovitura de stat printr-o pretinsă fraudă masivă la alegerile generale din noiembrie 2020, al căror rezultat a fost anulat şi care fuseseră câştigate detaşat de partidului LND, al lui Suu Kyi, la fel ca în 2015.

Aproape 1.500 de persoane au fost ucise în urma represiunii brutale declanşate de poliţie şi armată după lovitura de stat, care au deschis focul asupra manifestanţilor paşnici, potrivit estimărilor Asociaţiei pentru asistenţa deţinuţilor politici, iar 11.400 de opozanţi au fost arestaţi, între care şi Suu Kyi.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita