Autorităţile din Malaezia au întrerupt un festival după ce solistul The 1975 a sărutat pe scenă un coleg de trupă

Data actualizării: Data publicării:
healy si trupa the 1975 in concert
Autorităţile din Malaezia au întrerupt un festival după ce solistul The 1975 a sărutat pe scenă un coleg de trupă. Foto: Profimedia

Autorităţile malaeziene au oprit sâmbătă desfăşurarea unui festival de muzică în capitala Kuala Lumpur la o zi după ce solistul trupei britanice pop rock The 1975 a sărutat pe scenă un alt membru al trupei şi a criticat legile anti-LGBT din această ţară, informează Reuters.

„Nu facem compromisuri pentru nimeni care provoacă, discreditează şi încalcă legile malaeziene”, a spus ministrul Comunicaţiilor, Fahmi Fadzil, într-o postare pe Twitter după ce s-a întâlnit cu organizatorii Good Vibes Festival, un eveniment cu durata de trei zile şi care ar fi trebuit să se desfăşoare până duminică.

Trupa The 1975 a primit de asemenea interdicţia de a concerta în Malaezia, a anunţat un comitet guvernamental care supervizează filmările şi concertele susţinute de artişti străini.

Homosexualitatea este o infracţiune în Malaezia, ţară majoritar musulmană. Organizaţiile activiste au avertizat asupra intoleranţei crescute faţă de lesbiene, gay, bisexuali şi persoane transgender.

În înregistrările video publicate vineri seară pe reţelele de socializare, Healy l-a sărutat pe basistul Ross MacDonald după ce a criticat politicile autorităţilor malaeziene împotriva homosexualităţii într-un mesaj presărat cu cuvinte vulgare adresat spectatorilor.

„Am făcut o greşeală. Când am programat spectacolele, nu m-am gândit prea mult”, a spus el. „Nu văd rostul... să invite The 1975 şi apoi să ne spună cu cine avem voie să facem sex”.

Healy a terminat concertul mai devreme decât era prevăzut şi le-a spus spectatorilor: „Bun, trebuie să plecăm. Tocmai am primit interdicţie în Kuala Lumpur, ne vedem altă dată”.

Trupa nu a putut fi contactată imediat pentru a comenta incidentul. Healy a fost criticat după ce a sărutat un fan de sex masculin la un concert susţinut în 2019 în Emiratele Arabe Unite, ţară în care există de asemenea legi împotriva homosexualităţii.

Organizatorul festivalului, Future Sound Asia, şi-a cerut iertare pentru anularea festivalului în urma „gestului şi remarcilor controversate ale lui Healy”. Aceştia au spus că managementul trupei The 1975 a promis că trupa va respecta reglementările privind concertul.

„Din păcate, Healy nu a respectat aceste promisiuni”, se mai spune în comunicat, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

FSA şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea că incidentul ar putea „eroda încrederea promotorilor muzicali, precum şi a altor responsabili... ameninţând stabilitatea scenei noastre muzicale în plină dezvoltare”.

Ministrul Comunicaţiilor a spus că Malaezia şi-a luat angajamentul de a sprijini dezvoltarea industriilor creative şi de a încuraja libertatea de exprimare.

„Cu toate acestea, nu trebuie atinse punctele sensibile ale comunităţii, în special cele care sunt împotriva tradiţiilor şi valorilor culturii locale”, a spus el.

Guvernul a introdus în luna martie reguli mai stricte, inclusiv respectarea unui cod vestimentar şi a unei conduite, pentru artiştii străini care vin în Malaezia, invocând nevoia de a proteja anumite sensibilităţi.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri