F-35 al aviaţiei japoneze, dispărut în Pacific. Epava a fost găsită, dar nu și pilotul

Data actualizării: Data publicării:
avion

Echipele de intervenţie au descoperit epava avionului de vânătoare Lockheed Martin F-35 al aviaţiei japoneze, dispărut marţi deasupra Oceanului Pacific, în apropierea coastelor nipone, dar soarta pilotului rămâne necunoscută, a anunţat miercuri ministrul apărării şi forţelor de autoapărare nipone, Takeshi Iwaya, citat de AFP, în timp ce Reuters citează un purtător de cuvânt al armatei.



ACTUALIZARE: 'Am recuperat o parte din coada aparatului' de zbor în cursul unor operaţiuni de căutare în mare cu avioane şi nave, a precizat ministrul pentru presă, citat de Agerpres. 'Credem că s-a prăbuşit', a adăugat el.

Avionul a fost dat dispărut în jurul orei locale 19:30 (10:30 GMT) marţi, în timp ce se afla la circa 135 kilometri est de Misawa (nord-estul Japoniei) pentru o misiune de antrenament.

Mai exact, atunci când a dispărut de pe radare, aparatul se afla la 135 km est de baza aeriană din prefectura Aomori, a precizat aviaţia niponă, citată de Reuters.

Avionul a pierdut contactul cu echipele de la sol la 30 de minute după decolarea împreună cu alte trei aparate. Acesta este primul accident al unui F-35A de a cincea generaţie.

Japonia a desfăşurat avioane F-35A în valoare de 10 miliarde de yeni (aproximativ 80 milioane de euro) pentru a înlocui aparatele sale F-4 învechite. Acest avion a fost unul din cele 13 de acelaşi tip din dotarea bazei din Aomori, potrivit unui responsabil din domeniul apărării. Alte 12 avioane de tipul F-35A sunt imobilizate temporar, a precizat ministerul.

Aparatul implicat în accidentul de marţi a fost livrat în mai 2018, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al armatei nipone, în cadrul primei comenzi pentru livrarea de F-35 făcută de Tokyo pe lângă Lockheed Martin. Tokyo intenţionează să cumpere suplimentar 87 de avioane de vânătoare stealth de acelaşi tip pentru a face faţă influenţei crescânde a Chinei în vestul Pacificului, notează agenţia de presă britanică. O parte din F-35 pe care Japonia intenţionează să le achiziţioneze ar urma să fie desfăşurate în Marea Chinei de Sud, unde Japonia revendică unele insule. 

Un avion multirol F-35 al Forţelor Aeriene din Japonia a dispărut de pe radare deasupra Oceanului Pacific. Anunţul a fost făcut de armata niponă, care a lansat şi operaţiuni de căutare.

Incidentul a avut loc în timpul unui exerciţiu.

F-35 este considerat cel mai performant avion militar din lume. Este folosit de un an şi a mai avut loc un singur incident. Anul trecut, în septembrie, un astfel de avion al armatei americane s-a prăbuşit în Carolina de Sud.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Katy Perry, Orlando Bloom și adorabila lor fiică, plimbare prin parc. Pozați într-o ieșire rară, în haine...
Film Now
"A fost un dezastru. Lui Dwayne nu-i păsa deloc". The Rock ar fi întârziat deseori și 7-8 ore la filmările de...
Adevarul
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea...
Newsweek
Pensionar cu 8.500 lei pensie după 34 ani munciți. De ce la recalculare va avea 1.750 lei mai puțin?
Digi FM
O mamă nu și-a crezut copilul care îi spunea că are monștri în dormitor. Problema era mult mai gravă: „S-a...
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă mânânci prea multe ouă. Avantajele și dezavantajele consumului de ouă
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Porecla adorabilă pe care a primit-o Ryan Gosling de la fiicele lui: „Mă dau gata de fiecare dată!”