Balenele ucigașe au fost filmate în premieră ucigând și mâncând un rechin din specia Marele Alb

Data publicării:
rechini
Sursa foto: captură video Sea Search Research & Conservation / YouTube

Rechinii din specia Marele Alb au dispărut în mod misterios din apropierea coastei Africii de Sud, iar oamenii de știință ar fi găsit motivul, scrie South China Morning Post.

Un studiu publicat săptămâna aceasta în jurnalul Societății Ecologice din America prezintă primul caz confirmat de rechin Marele Alb vânat de un grup de balene ucigașe.

Atacul a fost filmat în luna mai în largul plajei Hartenbos din Africa de Sud.

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

"Oamenii n-au fost niciodată martori la acest comportament și cu siguranță el n-a fost niciodată văzut din aer", a declarat autorul principal al studiului, Alison Towner, cercetător la Marine Dynamics Academy din Gansbaai, Africa de Sud.

Acest comportament, observat pentru prima dată, ar putea afecta ecosistemul local și turismul. Autorii studiului sunt de părere că filmarea sugerează că vânarea și uciderea rechinilor din specia Marele Alb se răspândește printre balenele ucigașe, mamifere marine foarte inteligente care vânează în grup. Cercetările anterioare au descoperit că balenele ucigașe dobândesc noi comportamente de-a lungul timpului.

Doar două balene ucigașe au fost considerate în trecut responsabile de vânarea rechinilor în Africa de Sud, însă niciun atac n-a fost vreodată văzut de om.

În clipul video surprins de cercectători, cinci balene ucigașe încercuiesc rechinul și îl mănâncă. Același grup de balene este suspectat că ar fi fost văzut cu puțin timp înainte de un alt pilot atacând alți doi rechini în aceeași zonă.

Una dintre balenele din clip este cunoscută de cercetători și denumită Starboard, iar ea poate fi văzută mâncând ficatul rechinului pe filmare. Starboard a fost legată în trecut de apariția mai multor resturi de rechini pe plajele din Africa de Sud.

Studiul oferă noi informații despre felul în care rechinii se apară pentru a scăpa de balene. În urma atacului, toți rechinii Marele Alb din zonă, mai puțin unul, au părăsit zona, potrivit datelor colectate înainte și după atac. Cercetătorii au mai observat aceast comportament la rechini în preajma balenelor ucigașe în Africa de Sud în 2015 și 2017.

Prezența balenelor ucigașe a făcut rechinii să adopte strategii de evitare folosite de obicei de foci și broaște țestoase.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri