Barack Obama a depus jurământul pentru al doilea mandat la Casa Albă

Data publicării:
20012013 20obama 20investire-44786

Actualizare: În Statele Unite, Barack Obama şi-a început, oficial, cel de-al doilea mandat de preşedinte. El a depus jurământul în cadrul unei ceremonii scurte, în Salonul Albastru de la Casa Albă. De faţă au fost doar preşedintele Curţii Supreme, John Roberts şi familia lui Barack Obama, soţia Michelle şi cele două fiice, Malia şi Sasha.

Ceremoniile de inaugurare ale noii Administraţii Obama durează 3 zile

Anul acesta au fost organizate două ceremonii pentru inaugurarea celui de-al doilea mandat prezidenţial al lui Barack Obama. Cea de la Casa Albă, într-un cadru privat, chiar în momentul în care îi expira primul mandat, şi cea de luni, plină de fast, pe treptele Capitoliului, adică sediul Congresului american.

Un milion de spectatori sunt aşteptaţi să asiste la eveniment, de pe aşa-numita Promenadă Naţională. Agenda oficială a lui Barack Obama începe luni cu o ceremonie religioasă la Catedrala Naţională din Washington. Apoi, el va merge la sediul Congresului, însoţit de prima doamnă, Michelle Obama. Aici, preşedintele va rosti pentru a doua oară jurământul, pe două biblii: una a fostului preşedinte Abraham Lincoln şi o alta care i-a aparţinut pastorului Martin Luther King.

După jurământ, Barack Obama va rosti discursul de învestire şi va primi onorul armatei. De altfel, parade şi recepţii au fost planificate pe durata întregii zile de luni. Cuplul prezidenţial va participa la cel puţin trei dintre baluri.

Digi24 va transmite toate aceste momente definitorii pentru cea mai puternică democraţie din lume.

_______________________

Înainte de asta, liderul de la Casa Albă a vizitat o şcoală primară din Washington, unde a arătat că nu se teme de munca fizică.

Preşedintele american ştie să mânuiască pensula cel puţin la fel de bine cum ştie să rezolve crize politice. De ziua memorială a pastorului Martin Luther King, Barack Obama s-a oferit voluntar să ajute la renovarea unei şcoli din Washington. Nu a ratat momentul să amintească de începutul oficial al noului său mandat.

„Ceremonia de învestire pe care o vom avea este un simbol al modului în care funcţionează democraţia şi modul paşnic în care noi transferăm puterea, dar ar trebui să fie şi o confirmare a faptului că suntem împreună şi că suntem acolo unul pentru celălalt şi că muncim din greu unii pentru alţii”, a spus preşedintele american.

La Capitoliu va jura pe două biblii

Vor fi două ceremonii pentru Barack Obama. Asta deoarece data de 20 ianuarie cade anul acesta într-o duminică. Prima va fi privată şi va avea loc astăzi, în Biroul Oval, în timp ce a doua se va desfăşura luni, pe treptele Capitoliului, în faţa a sute de mii de oameni.

Pentru ceremonia de la Casa Albă, preşedintele american a ales bibilia familiei pentru a depune jurământul. Luni, Barack Obama va jura pe două biblii, una a fostului preşedinte Abraham Lincoln şi o alta care i-a aparţinut lui Martin Luther King.

Obama, simbolul visului american

De când a devenit primul preşedinte de culoare al Statelor Unite, Barack Obama reprezintă fără îndoială, visul american. Acela de a avea succes deplin, în ţara tuturor posibilităţilor. A făcut istorie încă din 2008. L-au ajutat carisma, entuziasmul, faptul că a sfidat canoanele într-o Americă dominată de schimbare la toate nivelele.

Copil al unui african din Kenya şi al unei americance de origine anglo-saxonă din Kansas, BarackHussein Obama s-a născut la 4 august 1961, în Hawaii. A urmat ştiinţe politice şi drept la două dintre universitățile de top ale Americii - Columbia si Harvard. În 1989 Barack a întâlnit-o pe Michelle, actuala lui soţie, şi ea absolventă a unor şcoli de prestigiu: Princeton şi Harvard. S-au căsătorit trei ani mai târziu şi au două fete: Malia şi Sasha.

În 1996, Barack Obama a hotarât ca are un cuvânt de spus în politică şi americanii l-au auzit, dupa 8 ani de munca asiduă, la Convenţia Democrată din 2004. Milioane de oameni l-au apreciat de atunci pe tânărul politician de culoare care susţinea reconcilierea americanilor, indiferent de sex, religie, origine sau poziţie socială.

În noiembrie 2004, Barack Obama a devenit singurul membru de culoare al Senatului american, iar trei ani mai târziu, Partidul Democrat l-a nominalizat pentru preşedinţie, tot o premiera absolută. La 4 noiembrie 2008 a fost ales preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

La alegerile desfăşurate în noiembrie anul trecut, Barack Obama s-a prezentat în faţa alegătorilor cu mai multe reuşite: retragerea trupelor din Irak, începerea retragerii din Afganistan, dar şi cu lichidarea inamicul numarul unu al Americii: Osama ben Laden.

Atuuri și promisiuni neîmplinite

Liderul de la Casa Albă îşi începe noul mandat cu câteva atuuri: promovarea educaţiei şi apărarea drepturilor minorităţilor sexuale, ale femeilor şi imigranţilor, reforma sistemului de sănătate, de care ar trebui să beneficieze 32 de milioane de americani.

Sunt însă şi subiecte sensibile sau promisiuni neîmplinite cu care trece în cel de-al doilea mandat, printre care stoparea deficitului de stat, care a crescut cu cinci mii de miliarde de dolari în timpul primului mandat, aprecierea pericolului islamismului radical, pe care l-a ajutat să preia puterea în Libia ori Egipt sau chestiunea arsenalului nuclear iranian.

Şi chiar şi el recunoaşte ca nu a reuşit sa le insufle americanilor acel spirit de unitate şi optimism, pe care-l promitea când a devenit preşedinte.

„Puteţi să nu fiţi de acord cu toate deciziile pe care le-am luat. Aţi putea fi frustraţi de ritmul schimbărilor. Dar ştiţi ce cred eu. Ştiţi unde mă aflu. Stiţi ca sunt în stare sa iau decizii dificile, chiar dacă nu sunt convenabile politic. Mai ştiţi că voi lupta pentru voi şi pentru familiile voastre în fiecare zi, oricât de greu ar fi”, a spus el.

Pentru mulţi, Barack Obama va rămâne în istorie ca un preşedinte al premierelor. Presa l-a comparat deja cu Martin Luther King şi cu Abraham Lincoln. Apare jucând golf, bea bere, îşi plimbă câinele şi consideră o datorie de onoare, după cum spune el, să îşi întrerupă ziua de lucru pentru a merge să ia masa cu soţia şi cele două fiice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...