BUSINESS CLUB. Lobby-ul rusesc înmoaie sancțiunile impuse de la Washington

Data publicării:
obama cu putin cu mimici - whitehouse

Foști politicieni, consultanți politici și legislatori occidentali stau, astăzi, cu portofelele larg deschise la râul de bani izvorât din Rusia.

Gazprombank, controlată de Kremlin și inclusă pe lista de sancțiuni, a făcut investițiile direct la țintă, arată Bloomberg. Pentru a-și împinge interesele pe masa politicienilor de la Washington a ales să lucreze cu Trent Lott, fost senator timp de aproape 20 de ani, astăzi patronul unei firme de lobby.

În schimbul relațiilor fostului senator, Gazprombank a plătit 300.000 de dolari. Practic, rușii au dat de două ori mai mult decât a primit Lott în cel mai bine plătit an petrecut în Senatul Statelor Unite.

Din vechea gardă a politicii americane, multe nume mari intră în business. Printre ei, un fost guvernator al statului Mississippi, foști senatori din Louisiana și Oklahoma, toți cu contracte de lobby pentru coloșii industriei rusești.

Investiții în influență a făcut, anul trecut, și Novatek, unul dintre cei mai mari producători de petrol din Rusia. Aflată printre companiile lovite de sancțiuni, Novatek a plătit pentru lobby mai bine de jumătate de milion de dolari numai în a doua parte a anului trecut și a continuat cu încă 200.000 în primul trimestru al lui 2015. Miza este reprezentată de afacerile de miliarde de dolari care leagă Rusia de Statele Unite și de Europa. Astfel că în lobby-ul pentru înmuierea sancțiunilor sunt și nume occidentale. British Petroleum e unul dintre ele.

BP are o participație de 20% la Rosneft, gigantul petrolier controlat tot de Kremlin. Pentru a ajunge la cei cu putere decizională, BP l-a plătit pe Dan Meyer, un fost membru din staff-ul lui George Bush. Și acasă, în Marea Britanie, BP a reușit să deschidă foarte multe uși. Și-a făcut cunoscute opiniile împotriva izolării Rusiei prin consultantul pe probleme de securitate națională al premierului David Cameron.

Coincidența face ca directorul general al Rosneft, Igor Sechin, să fie pe lista de sancțiuni a americanilor, dar nu și pe cea a europenilor, deși relația sa cu Vladimir Putin este bine documentată.

Și Exxon, care are legături strânse cu firmele de petrol din Rusia, a plătit pentru a înmuia impactul sancțiunilor asupra propriilor afaceri. Reprezentanții companiei au lucrat cu un fost membru în stafful lui John Kerry, iar directorul companiei a discutat direct cu secretarul Trezorerei SUA de șapte ori în a doua jumătate a anului trecut.

Dialogurile au fost, practic, de două ori mai dese decât cele purtate de secretar cu directorul celei mai mari bănci americane, JP Morgan.

Chevron a văzut deja fructele influenței plătite cu saci de bani. Compania scoate din Kazahstan petrol pe care îl transportă printr-o conductă la care Transneft e un jucător important.

Potrivit mai multor surse citate de Bloomberg, Chevron și lobby-iștii săi au reușit să convingă Washingtonul să aplice doar penalități mici celor de la Transneft, companie controlată de statul rus. Asta în locul unor restricții care chiar i-ar fi împiedicat pe ruși să facă afaceri cu Chevron. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri