Ce este „acvamarea”, procedura funerară cerută de Arhiepiscopul erou Desmond Tutu

Data actualizării: Data publicării:
funeralii desmond tutu
Hidroliza alcalină este procedura funerară mai prietenoasă cu mediul cerută de Arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu înainte să moară. Foto: Profimedia Images

Trupul Arhiepiscopului Desmond Tutu va trece printr-o procedură numită acvamare, o metodă tot mai populară și prietenoasă cu mediul folosită ca alternativă la tradiționala incinerare. Acvamarea folosește apa în locul focului, scrie The Guardian.

În timpul acvamației, cunoscută și ca „hidroliza alcalină”, corpul celui decedat este introdus timp de 3-4 ore într-un amestec de apă și un alcaliu puternic, precum hidroxidul de potasiu, într-un cilindru de metal presurizat și încălzit la aproape 150 de grade Celsius.

Procesul lichefiază tot, cu excepția oaselor, care sunt apoi uscate într-un cuptor și reduse la un praf alb, plasate într-o urnă și înmânată rudelor.

La fel ca procesul de compostare, o tehnică prin care trupurile umane sunt compostate cu straturi de material organic precum frunzele sau așchiile de lemn, acvamarea este autorizată doar în anumite state. În Africa de Sud, unde Tutu a murit duminica trecută, nu există o legislație care să reglementeze practica.

Dezvoltată prima dată la începutul anilor ’90 ca un mod de a scăpa de corpurile animalelor folosite în experimente, metoda a fost folosită ulterior pentru a distruge vacile infectate cu boala vacii nebune în timpul epidemiei, a spus cercetătorul american Philip R Olson.

În anii 2000, școlile medicale din SUA au folosit acvamația pentru a scăpa de cadavrele umane donate, înainte ca practica să fie introdusă în industria funeraliilor, a scris Olson într-o lucrare din 2014.

Tutu, care a murit în a doua zi de Crăciun la vârsta de 90 de ani, era cunoscut pentru stilul său de viață modest. El a lăsat instrucțiuni ca ceremonia sa funerară să fie simplă și fără podoabe inutile.

Eroul care a luptat împotriva apartheidului, ale cărui funeralii au avut loc sâmbătă, a cerut în mod specific ca sicriul să fie ieftin iar cremarea să fie prietenoasă cu mediul.

Având în vedere că spațiile pentru înmormântare din zonele urbane se împuținează și se scumpesc la nivel global, acvamația reprezintă o metodă preferată de unii. Cei care susțin practica spun că apa este o metodă mai delicată prin care trece cel decedat decât flăcările.

Aceștia susțin de asemenea că cremația lichidă consumă mai puțină energie decât cea convențională și emite mai puține gaze cu efect de seră.

Potrivit firmei britanice Resomation, acvamarea folosește de cinci ori mai puțină energie decât focul și reduce emisiile funeraliilor cu aproape 35%.

Acvamarea este de asemenea folosită pentru a scăpa de cadavrele animalelor din abatoare, unde este considerată o tehnică mai eficientă și mai igienică.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita