Sari la conținut
News Alert

Cernobîl. 29 de ani de la cel mai mare dezastru nuclear

Clopotele au bătut minute în şir lângă Cernobîl, locul unde, acum 29 de ani, avea loc o explozie care aducea sfârşitul pentru mii de oameni. Primii: 30 de angajaţi ai centralei nucleare.

Alături de mai mulţi oficiali de la Kiev, preşedintele Petro Poroşenko a depus o coroană de flori la monumentul dedicat victimelor accidentului. La final, el a avut un mesaj pentru aşa-numiţii „lichidatori”, cei care au participat în 1986 la izolarea zonei contaminate.

Peste 200.000 de oameni şi-au sacrificat viaţa pentru a proteja omenirea. Iar astăzi, noi, ucrainenii, continuăm să purtăm pe umeri greutatea dezastrului de la Cernobîl”, a spus președintele ucrainean.

Pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei nucleare sărea în aer în urma unor banale teste, care au mers însă prost. Sistemul s-a supraîncălzit şi a dus la topirea miezului reactorului. Radiaţiile emanate au fost purtate de vânt în toată Europa. Mii de oameni au murit în lunile următoare. Momentul de acum 29 de ani a fost amintit şi de patriarhul Ucrainei, care l-a comparat cu situaţia de acum din estul ţării.

Ne amintim de faptele eroice ale eroilor de la Cernobîl într-un moment în care apărătorii patriei-mamă fac ceva similar şi îşi sacrifică viaţa”, a spus Filaret, patriarhul Bisericii Ortodoxe ucrainene.

Pentru a împiedica scurgerile radioactive ale reactorului, oficialii ucraineni au demarat un plan de construire a unui nou sarcofag uriaş, care să-l acopere pe cel construit acum aproape 3 decenii. Noua construcţie va avea o greutate de 29 de mii de tone, peste 100 de metri înălţime şi va fi echipat cu sisteme moderne împotriva radiaţiilor. Costurile construirii sale sunt impresionante - peste două miliarde de dolari.