Chinezii își află mâine noii lideri

Data publicării:
poza-33533
MEMBRI SIGURI

Xi Jinping, în vârstă de 59 de ani. Actualul vicepreşedinte chinez urmează să fie consacrat joi ca şef al PCC, post deţinut de numărul unu al regimului, funcţie care îi este promisă încă de când s-a alăturat, în 2007, „nucleului puterii”, intrând în cursa pentru preluarea conducerii cinci ani mai târziu.Li Keqiang, în vârstă de 57 de ani. Un aparatcik zâmbitor, el are reputaţia unei bune cunoaşteri a mecanismelor economiei. Şi el se află de mult timp în cursa pentru înlocuirea lui Wen Jiabao în funcţia de premier. În prezent deţine funcţia de vicepremier şi urmează să fie numit joi numărul doi sau trei în ierarhia PCC.

    FAVORIŢI

    Zhang Dejiang, în vârstă de 66 de ani. Cu studii în economie la Universitatea Kim Il-sung de la Phenian (Coreea de Nord), considerat un protejat al fostului număr unu Jiang Zemin, el este cunoscut pentru stitlul său conservator. A condus în mod autoritarist Provincia Guangdong în perioada 2002-2007, o regiune industrială care contribuie la export. Dejiang a fost numit secretar general al PCC la Chongqing, în locul lui Bo Xilai, îndepărtat de la putere.

    Yu Zhengsheng, în vârstă de 67 de ani. Secretar PCC la Shanghai, începând din 2007, el este oficialul politic cu cel mai înalt rang din capitala economică a ţării. Absolvent al Institutului de Inginerie Militară din Harbin (nord-est), Departamentul „rachete”, acest fiu al unui veteran al regimului este considerat un apropiat al fostului preşedinte Jiang Zemin. Având în vedere vârsta, ar urma să efectueze doar un singur mandat în cadrul Comitetului Permanent al Biroului Politic.

    Liu Yunshan, în vârstă de 65 de ani. El este ministrul însărcinat cu Propaganda, care se află în subordinea directă a Partidului şi nu a Guvernului, începând din 2002. Acest conservator şi-a început cariera ca reporter în cadrul agenţiei China Nouă, în Mongolia interioară, la sfârşitul epocii maoiste. Un apropiat al preşedintelui Hu Jintao, el a devenit conducătorul acestei regiuni bogate în cărbune şi pământuri rare în 1992, după care s-a consacrat exclusiv propagandei, începând din 1997.

    Zhang Gaoli, în vârstă de 66 de ani. Din 2007 el este conducătorului importantului oraş portuar Tianjin. Un economist, el a petrecut o parte importantă a carierei în provincia meridională Guangdong, pentru mult timp o pionieră în domeniul reformelor economice. El este considerat un protejat al fostului şef de stat Jiang Zemin. Gaoli este considerat totodată un apropiat al unui magnat din Hong Kong, Li Ka-shing. Din cauza vârstei, ar urma să efectueze doar un mandat în cadrul Comitetului Permanent.

    Wang Qishan, în vârstă de 64 de ani. În prezent este vicepremier însărcinat cu Finanţele şi reprezintă China la negocieri economice strategice cu Statele Unite şi Europa. Fost primar al Beijingului şi fost conducător al proviniciei industriale Guangdong (sud), el vorbeşte engleza fluent. Căsătorit cu fiica unui oficial de rang înalt din perioada Deng Xiaoping, el este deseori asociat „facţiunii prinţilor”, din care face parte şi Xi Jinping.

    POSIBILI MEMBRI

    Li Yuanchao, în vârstă de 62 de ani. El conduce începând din 2007 Departamentul de Organizare al PCC, care controlează promovările în cadrul aparatului de stat. Membru al Comitetului Central şi al Ligii Tineretului în perioada 1983-1990, el şi-a început cariera politică sub îndrumarea secretarului general în exerciţiu Hu Jintao. Titular al unui masterat în economie, acest bărbat, care este considerat un reformator, deţine şi un doctorat în drept la Şcoala Centrală a PCC şi conduce mai multe institute de formare de cadre.

    Wang Yang, în vârstă de 57 de ani. Născut în Provincia Anhui, în martie 1955, el are reputaţia unui reformist şi deţine funcţia de secretar general al PCC în Provincia Guangdong începând din 2007. El este considerat unul dintre liderii unui curent liberal din China, favorabil acordării unei importanţe mai mici sectorul public în economie.

    Liu Yandong, în vârstă de 67 de ani. Originară din Provincia Jiangsu (est), ea este singura femeie membră a Biroului Politic al Comitetului Central al PCC. Ea este femeia chineză care deţine cea mai importantă poziţie în cadrul partidului unic. Ea are reputaţia unei reformiste şi că face parte dintre liderii cei mai apropiaţi de şeful statului Hu Jintao.

    OUTSIDER

    Meng Jianzhu, în vârstă de 65 de ani. S-a născut tot în Provincia Jiangsu. El a făcut carieră la Shanghai, după care a devenit ministru al Securităţii Publice. El a purtat campanii de reprimare a contestării în regiunile autonome Tibet şi Xinjiang.

    Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

    Partenerii noștri