Cinci ruși care au fugit de mobilizare sunt blocați pe aeroportul din Seul de luni de zile. Autoritățile le refuză statutul de refugiat

Data actualizării: Data publicării:
imagine din aeroportul Incheon din seul
Cinci bărbați care au fugit din Rusia după ordinul de mobilizare militară sunt blocați de luni de zile pe Aeroportul Internațional Incheon din Coreea de Sud. Foto: Profimedia

Cinci bărbați care au fugit din Rusia după ordinul de mobilizare militară din septembrie anul trecut sunt blocați de luni de zile pe Aeroportul Internațional Incheon din Coreea de Sud, după ce autoritățile au refuzat să le acorde statutul de refugiat, relatează CNN.

Trei dintre bărbați au sosit pe aeroport în octombrie anul trecut, iar doi în noiembrie, potrivit avocatului lor, Lee Jong-chan. Dar, din cauză că cererile lor pentru statutul de refugiat au fost respinse de către Ministerul de Justiție din Coreea de Sud, ei au rămas luni de zile în aeroport, în așteptarea unei decizii a judecătorilor, cu privire la apelul lor, potrivit Lee.

„Li se oferă o masă pe zi, adică prânzul, dar pentru restul zilei, ei trăiesc cu pâine goală. Pot face duș, dar trebuie să își spele hainele manual și nu pot părăsi zona în care se află”, a declarat Lee pentru CNN. „Au acces limitat la îngrijiri medicale, și nu au sprijin pentru sănătatea mintală, ceea ce este important, având în vedere situația lor precară”, a adăugat el.

Un comunicat de presă emis luna trecută de un grup sud-coreean de susținere a drepturilor omului a cerut guvernului să accepte cererile bărbaților, pe motiv că ei refuză să devină un „instrument de crimă” și, în plus, dacă se întorc acasă, „este foarte probabil ca ei să fie arestați sau trimiși cu forța pe front”.

Ministerul Justiției din Coreea de Sud a respins cererile lor, spunând că „nu merită să fie evaluate”, transmițând că refuzul recrutării nu este un motiv pentru recunoașterea statutului de refugiat”, potrivit lui Lee.

Acesta mai spune că refuzul bărbaților de a se înrola în armată „ar trebui recunoscut ca un motiv politic, având în vedere că războiul din Ucraina este condamnat de dreptul internațional”.

„Bărbații sunt refugiați din punct de vedere politic și se confruntă cu persecuția”, se arată în comunicatul de presă al grupului activist, care adaugă: „Cei care solicită statutul de refugiat după ce scăpa de persecuția politică și religioasă din țările lor de origine au drepturi la protecție conform dreptului internațional... Coreea de Sud este un stat dezvoltat, democratic, care garantează drepturile omului, dar a respins în mod discret refugiații care s-au opus războiului”.

Bărbații au contestat decizia în justiție, iar trei dintre ei se vor confrunta cu prima hotărâre judecătorească pe 31 ianuarie, timp în care instanța va decide dacă speța lor este sau nu „demn de evaluat”, potrivit lui Lee. Dacă instanța pronunță o hotărâre în favoarea lor, atunci Ministerul Justiției va trebui să le examineze cererile pentru statutul de refugiat.

Coreea de Sud are serviciul militar obligatoriu și ia în serios faptul că cei cinci bărbați au fugit de înrolare.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri