Sari la conținut

Ciocolata, mai scumpă. Preţul boabelor de cacao a crescut cu o mie de dolari în ultimii doi ani

Preţul boabelor de cacao, aproape 3.200 de dolari tona, este la cel mai ridicat nivel din 2011 până acum, când vremea proastă a distrus o mare parte din plantaţiile din Africa.

Şi nu sunt veşti deloc bune pentru amatorii de ciocolată. De la începutul anului, preţul unei tone a crescut cu încă 11 procente, pentru că şi cererea este foarte mare.

Doar în China, consumul de dulciuri s-a triplat în ultimii ani. Iar piaţa mondială urmează acelaşi trend. Aşa că şi la noi, cofetarii cresc preţurile.

Creşterea preţurilor ar putea să lase însă şi mai mulţi copii fără dulciuri, iar pe cofetari, fără profit.

Consumul de ciocolată a scăzut constant în ultimii. De la 1,9 kilograme pe cap de locuitor în 2008, am ajuns la 1,5 kilograme. Înseamnă că un român mănâncă cu patru tablete mai puțin într-un an.

Există şi variante mai ieftine de ciocolat - aşa numitele tablete de ciocolată.

Ingredientele costă mai puţin, însă produsele au mult zahăr şi foarte puţină cacao, mai puţin de o treime din compoziţie.

În România s-au vândut anul trecut peste 31 de mii de tone de ciocolată, în valoare de peste un miliard o sută de milioane de lei.