Comisia Europeană recunoaște că refugiații nu pot fi obligați să se stabilească într-o țară anume

Data publicării:
refugiati migranti slovenia - GettyImages - 22 oct 15-3

FOTO: Gulliver/Getty Images

Sistemul de relocare nu este unul obligatoriu. Evident că nimeni nu poate fi obligat să meargă acolo unde nu vrea”, a declarat la o conferință de presă o purtătoare de cuvânt a Comisiei, Natasha Bertaud, adăugând că țara de destinație propusă solicitanților de azil este doar o „ofertă”.

Întrucât majoritatea migranților preferă Germania și Suedia, state cu o politică de azil foarte generoasă, executivul comunitar a insistat până în prezent că solicitanții de azil nu au dreptul să-și aleagă singuri țara din blocul comunitar unde doresc să ajungă, informează Agerpres.

Totuși, când a fost întrebată despre acest aspect, Natasha Bertaud a sugerat că poziția Comisiei Europene este neschimbată. „Solicitantul de azil nu poate alege între statele UE. Noi îi propunem ca cererea sa să fie examinată de un alt stat membru. Dacă respinge oferta, atunci situația sa legală rămâne aceeași ca și când nu ar fi existat sistemul de relocare, astfel că cererea sa de azil va fi tratată în țara unde se află”. 

Prin urmare, purtătoarea de cuvânt a admis că este nevoie de „muncă de convingere” pentru ca refugiații să accepte să plece într-o altă țară. 

La Consiliul extraordinar Justiție și Afaceri Interne (JAI) din data de 22 septembrie s-a decis, prin majoritate calificată, ca 160.000 de refugiați aflați în taberele din Grecia și Italia și proveniți din Siria, Irak și Eritreea — migranții din aceste țări având o rată de acceptare cererilor de azil în UE de peste 75% — să fie redistribuiți printr-un sistem de cote obligatorii în statele blocului comunitar în următorii doi ani. 

Însă până în prezent numai 159 de migranți au fost redistribuiți și numai 14 state membre ale UE au anunțat că au locuri disponibile pentru transferul imediat al unor migranți, numărul total al acestor locuri libere fiind de 3.216. 

Deși implementarea sistemului cotelor obligatorii de refugiați se dovedește a fi dificilă, unii responsabili europeni, în special cancelarul german, Angela Merkel, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, insistă ca la nivelul Uniunii Europene să fie instituit un mecanism de cote obligatorii permanente pentru redistribuirea tuturor migranților extracomunitari care vor veni de acum înainte în UE.

 Potrivit datelor prezentate la începutul lunii noiembrie de Agenția europeană pentru supravegherea frontierelor (Frontex), în primele zece luni ale anului au ajuns în Europa peste 1,2 milioane de imigranți ilegali proveniți din Orientul Mijlociu, Africa și Asia. Comisia Europeană estimează că încă 3 milioane de astfel de migranți vor ajunge în UE în următorii doi ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri