Coreea de Nord: Planul pentru lovirea SUA va fi gata până la mijlocul lunii august

Data actualizării: Data publicării:
racheta interbalistica nord-coreeana

Coreea de Nord va pune la punct până la mijlocul lunii august un plan pentru lansarea a patru rachete cu rază medie de acțiune asupra insulei Guam din Pacific, care este teritoriu american. Planul va fi prezentat apoi liderului Kim Jong-un, de la care armata va aștepta ordinul pentru ca atacul să fie pus în aplicare, a anunțat joi agenția oficială a statului nord-coreean.

 

Agenția KCNA transmite un material detaliat pe această temă - fapt neobișnuit, dar care sporește tensiunile dintre Phenian și Washington,  după ce președintele Donald Trump a avertizat regimul nord-coreean că se va confrunta cu „foc și furie”, dacă va continua cu amenințările la adresa Statelor Unite. KCNA spune că avertismentul lui Trump nu reprezintă altceva decât o „grămadă de prostii”.

„Se pare că dialogul nu este posibil cu un asemenea individ lipsit de rațiune și numai forța absolută poate avea efect asupra lui”, se arată în comentariul agenției de presă nord-coreene, care mai spune că retorica și comportamentul Statelor Unite vor fi monitorizate cu atenție. 

Armata nord-coreeană pregătește un plan „pentru a interzice forțe inamice în bazele militare din Guam și pentru a transmite un avertisment crucial Statelor Unite”, arată KCNA.

Comentariul agenției nord-coreene îl citează pe comandantul strategic al forțelor nord-coreene, generalul Kim Rak Gyom, care precizează că rachete Hwasong-12 lansate de Armata Populară Coreeană vor trece pe deasupra Japoniei, mai precis peste prefecturile Shimane, Hiroshima și Koichi. Ele vor parcurge 3.356,7 kilometri în 1.065 de secunde și vor ajunge la 30-40 de km depărtare de Guam. 

Amenințări și îngrijorare

Pe insula Guam din Pacific trăiesc circa 163.000 de civili, cărora li se adaugă circa 6.000 de soldați. Aici se află o bază militară americană dotată cu submarine, aeroport și trupe ale Pazei de Coastă.  Deocamdată, guvernatorul i-a asigurat că nu există niciun pericol iminent, dar oamenii se tem de un conflict deschis între Statele Unite şi Coreea de Nord. Cu teamă stau şi locuitorii din Hawaii. Arhipelagul e la o distanţă mai mare de Peninsula Coreea, la peste 7.600 de kilometri. Dar Phenianul a avertizat că are rachete intercontinentale. În Hawaii, oamenii ar avea la dispoziţie cam 15 minute să se pună la adăpost, în cazul unui atac. Populaţia a fost deja instruită ce trebuie să facă, în momentul în care încep să sune sirenele.

Ameninţările reciproce dintre Statele Unite şi Coreea de Nord vin după ce jurnaliştii de la The Washington Post au dezvăluit că regimul comunist condus de Kim Jong-un a reuşit să producă focoase nucleare suficient de mici pentru a fi plasate pe rachete.

Tensiunile dintre SUA și Coreea de Nord s-au intensificat în această săptămână, după ce președintele american a avertizat statul comunist să renunțe la armele nucleare și programele de înarmare cu rachete. Coreea de Nord a efectuat două teste cu bombă nucleară anul trecut și două teste cu rachete intercontinentale luna trecută. Trump a promis că nu va permite Phenianului să dezvolte o armă nucleară capabilă să lovească Statele Unite. 

Șeful Pentagonului, Jim Mattis, a transmis, la rândul său, un avertisment foarte clar, miercuri, Coreei de Nord, afirmând că Phenianul trebuie să înceteze orice acțiuni care ar duce la „sfârșitul regimului său și distrugerea poporului”. 

Tot miercuri, președintele Trump a simțit nevoia să sublinieze forța capacităților nucleare americane. „Primul meu ordin ca președinte a fost să fie reînnoit și modernizat arsenalul nostru nuclear. Acum este mult mai puternic și mai eficient decât a fost vreodată”, a scris pe Twitter liderul Casei Albe. „Să sperăm că nu va trebui niciodată să folosim această putere, dar nu va exista vreun moment în care noi să nu fim cea mai puternică națiune din lume”, a adăugat președintele american. 

Pe de altă parte, secretarul de stat Rex Tillerson, care a fost de curând în vizită în Guam, a încercat să pună un bemol în toată această retorică, spunând că nu crede că există o amenințare iminentă din partea Coreei de Nord, iar „americanii pot să doarmă liniștiți”.

Și guvernatorul din Guam a minimalizat importanța amenințării și a spus că insula este pregătită pentru orice eventualitate, având forțe de apărare plasate strategic. El a mai spus că a ținut legătura cu Casa Albă și că nu există vreo schimbare în ceea ce privește nivelul amenințării. 

Retorica ce a intervenit între Washington și Phenian este totuși îngrijorătoare. Și nu doar pentru ţările din regiune, Coreea de Sud şi Japonia, care ar fi prinse la mijloc. Canada, Australia, Germania, Franţa au făcut apel la reţinere şi cer Chinei şi Rusiei să se implice pentru a se evita un război ale cărui consecinţe nu pot fi estimate.

China, principalul aliat al Coreei de Nord, cere ambelor țări să încerce o atenuare a tensiunilor. Global Times, publicație chineză influentă, sponsorizată de stat, a scris că problema nucleară nord-coreeană se îndreaptă în direcția unei confruntări și este timpul ca Statele Unite să răspundă îngrijorărilor în materie de securitate ale Phenianului. 

Citiți și: 

Trump, avertisment dur pentru Coreea de Nord. Phenianul răspunde amenințător: Suntem pregătiți să atacăm

Reușită îngrijorătoare. Coreea de Nord a produs un focos nuclear miniaturizat

Coreea de Nord ameninţă că se va răzbuna „de o mie de ori” pe SUA

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri