Cum a apărut zvonul despre moartea lui Recep Erdogan. De unde a pornit știrea falsă răspândită pe rețelele sociale

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Turciei, Recep Erdogan
Președintele Turciei, Recep Erdogan Foto: Guliver/ GettyImages

Vestea morții președintelui Turciei, Recep Erdogan, s-a răspândit cu repeziciune luni, pe rețelele sociale. Ar fi făcut un atac de cord. Medicii ar fi luptat să-i salveze viața. „Erdogan” a devenit unul dintre cuvintele cel mai des căutate pe Google.

De unde a pornit totul? Se crede că zvonurile au pornit după ce kurzii au intrat pe Wikipedia în limba ebraică și au adăugat data morții lui Erdogan, iar apoi au distribuit informația falsă pe rețelele sociale, relatează defence-point.com. Publicația nu precizează însă din ce surse vin aceste informații.

De la reședința președintelui din Ankara nu a venit nicio dezmințire oficială. Totuși, site-ul Arab Turk a citat o sursă prezidențială potrivit căreia zvonurile sunt „nefondate”.

De fapt, Erdogan, în vârstă de 65 de ani, care este președinte al Turciei din 2014 ar fi în vacanță, relatează publicația.

Defence-point.com mai scrie că, în urma acestor zvonuri, informația falsă a fost scoasă de pe Wikipedia, iar Israelul a blocat accesul la cuvântul „Erdogan”, astfel încât informațiile să poată fi adăugate doar după ce au fost verificate.

Vinerea, site-ul BreakingIsraelNews scria că o sursă ezoterică veche evreiască prezicea că eclipsa de lună care a fost vizibilă și din Ierusalim săptămâna trecută, poate aduce moartea neașteptată a unui „sultan”. BreakingIsraelNews a preluat știrea despre zvonurile care au circulat pe internet. În varianta inițială a știrii, relata și că Turcia încearcă să ascundă decesul președintelui.

De menționat că zvonurile au fost preluate cu precădere de site-uri de ștri din Israel. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri