Cum a fost filmat într-o cameră de hotel nepotul unuia din cei mai bogați britanici. Imaginile au provocat un scandal uriaș

Data actualizării: Data publicării:
scandal
FOTO: captură video BBC

O filmare pusă în spațiul public îl arată pe nepotul lui Sir Frederick Barclay, unul dintre frații ce dețin imperiul bancar Barclay's, în timp ce manevrează un dispozitiv de ascultat într-o cameră din hotelul Ritz aflat în Londra. Înregistrarea este în centrul unui scandal aprins între familiile gemenilor miliardari Barclay, potrivit BBC NEWS.

Sir Frederick, în vârstă de 85 de ani, și fiica sa Amanda i-au dat în judecată pe cei trei fii ai lui Sir David Barclay, pentru violarea intimității.
Ei susțin că filmarea le-a dat bărbaților avantaj comercial și că au vândut hotelul Ritz la jumătate din prețul pieței.

Afacerile fraților Barclay cuprind Grupul Media Telegraph, magazinul online Very Group, afacerea de livrări Yodel și – la vremea plantării dispozitivului de ascultat – hotelul Ritz din Londra.

Sir Frederick, fratele mai mare cu 10 minute, şi fiica sa Amanda îi dau în judecată pe fiii lui Sir David (Alistair, Aidan şi Howard), fiul lui Aidan, Andrew, şi pe Philip Peters, un membru al conducerii grupului Barclay, pentru violarea initimităţii, încălcarea încrederii şi a legilor de protecţie a datelor.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Acuzaţia provine dintr-un dezacord între copiii gemenilor care aveau o notorietate privind păstrarea intimităţii vieţii lor.

Părţi substanţiale ale imperiului deţinut de cei doi fraţi sunt acum deţinute de către trusturi în care copiii lor sunt beneficiari. Asta înseamnă că cei trei fii ai lui Sir David exercită un interes de control, în competiție cu fiica lui Sir Frederick, Amanda.

Filmarea făcută cu ajutorul camerei de supraveghere pare că îl arată pe Alistair Barclay manevrând un dispozitiv de ascultat la hotelul Ritz pe 13 ianuarie. Înregistrarea îl arată pe Barclay inserând un adaptor de priză, despre care se spune că ar conține un dispozitiv de ascultat.

În instanță, potrivit documentelor depuse de către Sir Frederick și Amanda Barclay, dispozitivul – care a fost plasat într-o încăpere a hotelui unde lui Sir Frederick îi plăcea să-și țină întâlnirile de afaceri și să fumeze trabucuri - a înregistrat mai mult de 1.000 de conversații, cumulând 94 de ore.

Cei doi susțin că înregistrările reprezintă „spionaj comercial la o scară largă”.

Săptămâna trecută, înalta curte a refuzat să dea un ordin pentru a pune filmarea la dispoziția presei, parțial din cauză că „materialul este în mâinile reclamanților și doar aceștia îl pot oferi către presă, dacă doresc acest lucru”.

Filmarea cu camera ascunsă a fost publicată de Sir Frederick.

Într-un comunicat, acesta a spus: „Decizia de a publica acest video privind invazia deliberată și premeditată a intimității mele este în interesul publicului. Nu vreau ca altcineva să treacă prin experiența groaznică de a avea conversațiile personale și private ascultate de foarte mulți străini. Este în mod sigur în interesul tuturor ca legea să fie schimbată, astfel încât să prevină oamenilor, în afara autorităților, să folosească dispozitive sofisticate de spionaj care au un astfel de impact intruziv”.

Vânzarea hotelului Ritz

Potrivit documentelor de caz depuse de Sir Frederick, inculpații au obținut informații despre „conversațiile cu Sidra Capital, care la acea vreme a făcut o ofertă inițială de aproape 1,3 miliarde de lire sterline pentru achiziția hotelului Ritz”.

În ciuda acestui fapt, inculpații au vândut hotelul Ritz unui alt cumpărător din Qatar la un preț care pare să fie jumătate din prețul pieței. Rămâne ca cineva să speculeze de ce”.

Hotelul a fost vândut de către partea familiei lui Sir David în martie către omul de afaceri din Qatar, Abdulhadi Mana al-Hajri.

Sir Frederick a ameninţat cu acţiunea în judecată dacă hotelul Ritz avea să fie vândut pentru mai puţin de 1 miliard de lire sterline. Cei doi fraţi care erau cândva neseparaţi și obişnuiau să locuiască împreună într-un castel ce imita stilul gotic, au cumpărat hotelul de cinci stele pentru 75 milioane de lire sterline în 1995.

La scurt timp după ce Alistair Barclay, un fost şofer de curse, a fost surprins pe cameră manevrând dispozitivul de ascultat, Amanda a fost înlăturată ca director de la Ritz. În aceeaşi zi, doi dintre cei doi fii ai lui David, Aidan şi Howard, au fost puşi directori la hotel.
Un al doilea dispozitiv

Se pare că un dispozitiv separat, controlat prin Wi-Fi, a fost furnizat de către firma de investigații private Quest Global. Președintele acesteia este fostul comisar al Poliției Metropolitane Lord Stevens.

Documentele reclamanților spun că firma a facturat 405 ore de ascultat și transcris.

Înregistrările, se pare, au surprins „conversații private, confidențiale, personale și privilegiate ale lui Sir Frederick, inclusiv cu avocații săi și cu mandatarii, bancherii și oamenii de afaceri ai fiicei sale”.

Conversațiile privind afacerile au atins, de asemenea, detalii despre divorțul lui Sir Frederick și nevoile speciale ale nepoatei sale, potrivit documentelor.

Conform documentelor reclamanților, înregistrările au avut loc „când erau în curs dispute comerciale semnificative între părți, privind – printre altele – vânzarea hotelului Ritz, performanța financiară și administrarea grupului, interesele financiare continue în grup ale R2 (Amandei Barclay) și procedurile de divorț ale R1 (Sir Frederick)”.

Se pare că inculpații au putut să „anticipeze fiecare mișcare (a lui Sir Frederick) în avans, să-și plănuiască strategia de afaceri în jurul acesteia...la un moment crucial când afacerea lor și relațiile personale s-au deteriorat, iar interesele respective ale reclamanților și ale inculpaților erau în conflict”.

Anul trecut, partea familiei lui Sir David și-a securizat deținerea asupra imperiului Barclay. Fii săi Aidan și Howard au fost numiți ca „persoane cu un control semnificativ” asupra Ellerman Holdngs, compania de holding pentru interesele financiare ale Barclay în Marea Britanie.

Aidan Barclay este și președintele grupului media Telegraph – care deține Daily Telegraph și Sunday Telegraph. Ellerman holdings a precizat anterior că se concentra pe oținerea celei mai bune valori pentru investitorii săi privind vânzarea Ritz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri