Cum se adaptează creierul să „citească” fețele oamenilor care poartă mască și cum se schimbă comunicarea non-verbală

Data publicării:
Oameni cu mască de protecție pe stradă
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Fie că ne place sau nu, trebuie să purtăm mască în spațiile publice și la locul de muncă. Iar faptul că nu vedem jumătate din fețele oamenilor schimbă modul în care interacționăm și comunicăm cu cei din jur, arată Euronews.

Dacă îți dai seama că în ultima vreme ai ridicat din sprâncene și ai făcut cu ochiul mai mult decât de obicei, nu ești singur. Până când purtarea măștii nu a devenit o necesitate, ne bazam foarte mult pe informațiile furnizate de gură, în comunicarea non-verbală – un zâmbet, buzele strânse dădeau indicii clare despre dispoziția noastră.

Acum, însă, acest lucru nu mai e vizibil.

Cred că oamenii găsesc alte căi și poate fac gesturi mai ample decât în mod obișuit”, a declarat pentru Euronews Peter Hancock, profesor de psihologie la Universitatea din Sterling, în Scoția.

O mare necunoscută este impactul purtării măștii asupra copiilor care cresc în această pandemie și dacă aceștia ar putea dezvolta o înțelegere diferită a fețelor ca rezultat al purtării măștii.

Hancock se referă mai ales la bebelușii aflați în primele luni de viață, care învață să recunoască fețe.

Pe de altă parte, oamenii din Asia, care purtau și până acum măști din cauza poluării, vor fi probabil mai puțin afectați de această problemă, spune profesorul.

Măștile pun, de asemenea, probleme serioase pentru softurile de recunoaștere facială.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri