Cum se roteşte cercul de prieteni ai lui Vladimir Putin

Data publicării:
PUTIN IN BIROU - kremlin.ru

Vladimir Yakunin era unul dintre oamenii preşedintelui. Vreme de un deceniu a fost unul dintre cei mai puternici oameni din Rusia şi un prieten apropiat al lui Putin. Acest statut i-a garantat poziţia de conducere a companiei ruseşti de transport feroviar, un colos cu monopol pe şinele Rusiei ce se întindea pe 11 fusuri orare.

Sub Yakunin lucrau un milion de oameni, banii curgeau fluviu şi-şi ducea viaţa în cartierul de vile al elitei politice ruse. Pe marginea lacului Komsomolsk sunt adunaţi magnaţi, oligarhi, şefi de servicii şi bancheri toţi uniţi de prietenia cu Putin. Aceasta a fost viaţa lui Yakunin timp de 10 ani. Până-n ziua în care s-a terminat brusc. Tehnic, oligarhul şi-a dat demisia, dar apropiaţii săi spun că a fost forţat să-şi dea demisia după ce Putin s-a înfuriat fiindcă fiul lui Yakunin a cerut cetăţenie britanică. După ce a ieşit din cercul puterii, Yakunin spune că de fapt nu există un cerc al puterii - e doar Putin. Tot ce curge dintr-o prietenie cu el - bani, proprietăţi, privilegii - poate fi luat imediat.

Într-un interviu acordat Bloomberg, Yakunin explică faptul că tot ce deţine clica preşedintelui atârnă de toanele acestuia, de opiniile schimbătoare despre ce e bine şi ce e rău pentru Rusia.

Istoria recentă are multe exemple. Super puternicii Berezovsky şi Gusinsky şi-au pierdut averea după ce au încercat să influenţeze Kremlinul lui Putin aşa cum au influenţat Kremlinul lui Boris Elţîn. În cei 15 ani în care a condus Rusia, Putin pare să şi-i fi subordonat pe oligarhi - mai mult decât o clasa politică din umbră au devenit mai degrabă instrumente politice, înlocuite în funcţie de nevoi. Câteodată sunt însă date la casat. A fost cazul lui Mikhail Hodorkovski patronului gigantului petrolier Yukos, care s-a trezit că i-a fost naţionalizată compania şi că e condamnat la 10 ani de închisoare. Hodorkovsky şi Berezovsky au fost cei care au ajutat la alegerea lui Putin ca preşedinte la primul mandat, dar care au încercat de fapt să-l controleze. Şi atunci s-a iscat un război pe care l-au pierdut.

Cu un Putin nestatornic, oligarhii caută noi metode să-şi păzească averea. Una e lupta de culise pentru îndepărtarea altor oligarhi ce le pot ameninţa interesele, dar poate cea mai sigură metodă e să nu mai fie doar prieteni cu preşedintele, ci să fie ... rude. Fiul unuia dintre cei mai puternici miliardari ruşi s-a căsătorit în urmă cu doi ani cu fiica lui Putin, Katerina. La scurt timp Kiril Şamalov a devenit al doilea magnat din familia sa - cu bani de la o bancă de stat a cumăparat o participatie la un colos petrochimic de la un alt apropiat al lui Putin.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri