Deces misterios. Un bărbat eliberat din Coreea de Nord, găsit ars în SUA

Data publicării:
gomes

Un bărbat de 38 de ani care a fost eliberat din Coreea de Nord datorită intervenției fostului președinte american Jimmy Carter în 2010 a fost găsit mort, cu corpul în flăcări, în apropiere de San Diego, în sud-vestul Statelor Unite, au anunțat autoritățile, potrivit AFP.

Moartea lui Aijalon Gomes pare rezultatul unui suicid sau al unui accident. Un raport final ar urma să stabilească exact cauzele decesului, după încheierea examinărilor medicilor legiști, relatează Agerpres.

Un om în flăcări a fost reperat în noaptea de vineri spre sâmbătă de un agent de poliție care era în afara serviciului, au anunțat marți autoritățile.

Aijalon Gomes, care abia se mutase la San Diego, în California, din orașul său natal Boston, a fost declarat mort la locul incidentului.

În 2010, Jimmy Carter a negociat eliberarea lui Aijalon Gomes, profesor de engleză. El s-a putut întoarce la Boston în luna august a acelui an, după opt luni de captivitate și după o condamnare la opt ani de muncă forțată pentru că a intrat clandestin în Coreea de Nord dinspre China.

În iulie 2010, Gomes a încercat să se sinucidă, conform media nord-coreene. Fostul președinte democrat s-a deplasat în Coreea de Nord în august pentru a pleda cauza bărbatului în fața regimului autoritar.

Gomes a fost pus în libertate la scurt timp după și s-a întors la Boston însoțit de Jimmy Carter.

Aijamon Gomes și-a descris calvarul în închisorile regimului de la Phenian într-o autobiografie apărută în 2015, „Violence and Humanity” ('Violență și umanitate').

Într-un interviu din 2015 pentru un blog britanic, el explica faptul că încă suferă de anxietate la câțiva ani de la eliberare și că trăiește „în mare pare izolat".

În iunie 2017, un student american, Otto Warmbier, în vârstă de 22 de ani, a murit după ce a fost repatriat în comă. El a fost arestat în ianuarie 2016 în timpul unui sejur turistic în Coreea de Nord. Președintele american Donald Trump i-a acuzat pe nord-coreeni că l-au torturat.

Un american s-a sinucis în 1996 la întoarcerea în SUA după trei luni de detenție. El a intrat în Coreea de Nord înotând clandestin, gol și beat, în urma unui pariu cu un prieten. El a fost acuzat de spionaj, închis și apoi eliberat prin intervenția unui membru al Congresului american.

Comisa pentru drepturile omului a Adunării Generale al ONU a condamnat săptămâna trecută Coreea de Nord pentru încălcările asupra drepturilor omului, denunțând torturile și execuțiile sumare la care apelează Phenianul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri