Democraţie „Made in China”. Experiența jurnaliștilor străini

Data publicării:
china bbc

China se pregăteşte de alegeri naţionale: 900 de milioane de oameni sunt aşteptaţi la urne. Pe liste sunt şi câţiva candidaţi independenţi, dar aceştia nu au parte de mediatizare, nici măcar atunci când presa occidentală vrea să discute cu ei. În timp ce Partidul Comunist a fost extrem de critic la adresa a ceea ce el numeşte „farsa” democraţiei americane, puterea de la Beijing nu e atât de dornică să recunoască scăpările propriului sistem. Acest lucru l-a constatat o echipă a televiziunii BBC care a dorit să stea de vorbă cu unul dintre puţinii candidaţi independenţi la alegerile din China.

Echipa BBC a încercat să stea de vorbă cu o femeie care candidează ca independent la alegerile din China. Doar că, atunci când jurnaliştii au ajuns la casa acesteia, mai mulţi bărbaţi îmbrăcaţi în haine de culoare închisă au format un zid uman între casa candidatei independente şi echipa BBC.

„Imediat ce am ieşit din maşină, cu intenţia de a vorbi cu această femeie, care încearcă doar să-şi exercite dreptul constituţional de a candida la alegeri, aceşti poliţişti îmbrăcaţi în civil, presupunem că asta sunt, ne-au blocat intrarea în casa ei”, relatează John Sudworth, corespondent BBC.

Cu greu, reporterul a reuşit să se strecoare printre cei care îi blocau calea şi să bată la uşa candidatei independente. Deşi aceasta a deschis în cele din urmă şi i-a invitat înăuntru pe jurnaliştii, aceiaşi bărbaţi le-au blocat trecerea.

- Avem permisiunea să intrăm să vorbim cu această doamnă. Cine sunt aceşti oameni?

- Nu îi cunosc. Nu ştiu cine sunt.

- Doamnă Liu, de ce vreţi să candidaţi?

- Pentru că este dreptul meu să candidez la alegeri. E dreptul meu. Am acest drept.

- Deschideţi uşa. Este uşa mea!

Reporterul BBC a fost împiedicat să continue dialogul cu Liu Huizhen. Uşa acesteia a fost închisă cu forţa de unul dintre bărbaţii aflaţi acolo, iar geamul de unde candidata independentă încerca să vorbească cu jurnaliştii, acoperit cu o bucată de polistiren.

China a făcut mare caz de farsa şi circul de la alegerile din SUA, efortul şi fondurile consumate pentru un scrutin trucat. Dar ce putem vedea aici clar este efortul enorm pe care China îl face pentru a-i împiedica pe oameni să-şi exercite dreptul democratic”, relatează John Sudworth, corespondent BBC.

Echipa BBC s-a văzut nevoită să renunţe la interviu, după ce bărbaţii care îl împiedicau să ajungă la candidata independentă au devenit agresivi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri