Deutsche Bank, suspectată că l-a ajutat pe Putin

Data publicării:
vladimir putin sampanie GettyImages-477126141

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite investighează tranzacţii de 6 miliarde de dolari intermediate de cea mai mare bancă germană, Deutsche Bank. Surse apropiate anchetei au declarat pentru Bloomberg că banii ar putea aparţine rudelor şi prietenilor preşedintelui rus Vladimir Putin, care astfel ar fi încercat să ocolească sancţiunile internaţionale impuse după izbucnirea războiului din Ucraina. Printre cei care şi-ar fi scos banii din Rusia cu ajutorul Deutsche Bank s-ar fi numărat şi fraţii Arkadi şi Boris Rotenberg, doi oligarhi care au câştigat contracte uriaşe cu statul rus după ce Vladimir Putin a ajuns la putere. Putin şi fraţii Rotenberg se cunosc de când practicau judo împreună.

Potrivit anchetatorilor, banii erau mutaţi din Moscova în Londra printr-un mecanism care implica atât cash cât şi diverse instrumente financiare. Modul în care erau făcute tranzacţiile nu este ilegal. Dar, dacă se va dovedi că Deutsche Bank a ajutat persoane aflate sub sancţiunile internaţionale, banca germană va fi acuzată de autorităţile americane de complicitate la spălare de bani.

Banca germană a demarat deja o investigaţie internă pentru a vedea dacă banii pe care i-a administrat aparţineau într-adevăr unor apropiaţi ai liderului de la Kremlin. Această nouă anchetă se adaugă problemelor cu legea pe care deja le are Deutsche Bank. În primăvară a acceptat să plătească două miliarde şi jumătate de dolari pentru a stinge o un control al autorităţilor britanice şi americane privind manipularea dobânzii de referinţă Libor.

În Statele Unite Deutsche Bank este anchetată în alte trei dosare şi deja a început să pună deoparte bani pentru posibilele amenzi şi pentru remunerarea avocaţilor. Acesta este şi motivul pentru care în trimestrul al treilea banca a anunţat pierderi-record de 6,5 miliarde de dolari.

De cealaltă parte, Vladimir Putin a fost deja înştiinţat de ancheta autorităţilor americane, spun surse de la Moscova, citate de Bloomberg. Dacă se va dovedi că apropiaţii liderului de la Kremlin şi-au scos banii din ţară, ar fi o contradicţie la apelul pe care l-a făcut Putin către oamenii de afaceri. Le-a cerut acestora sa îşi repatrieze banii pe care îi au peste hotare pentru a pune umărul la relansarea economică a Rusiei, puternic lovită de sancţiuni şi de ieftinirea petrolului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri