Discurs | Ce va spune președintele Iohannis la ONU

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis getty
Foto: Guliver/GettyImages

Președintele Klaus Iohannis va susține, miercuri, intervenția națională în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU care se desfășoară la New York, informează Agerpres. 

klaus iohannis getty
FOTO: Gulliver / Getty Images

Potrivit Administrației Prezidențiale, în discursul din plenul Adunării Generale, președintele Klaus Iohannis va pune accent pe importanța unei ordini internaționale bazate pe principii și reguli, pe statul de drept la nivel internațional, pe nevoia întăririi ONU și adaptării sale la provocările actuale și va sublinia necesitatea unui răspuns eficient pentru principalele provocări la adresa păcii și securității internaționale și din regiunea noastră.

În aceeași zi, se vor adresa Adunării Generale a ONU oficiali din Ecuador, Argentina, Congo, Chile, Letonia, Timorul de Est, Namibia, Muntenegru, Malawi, Madagascar, Zimbabwe, Swaziland, Libia, Nauru, Myanmar, Italia, Kuwait, Norvegia și Fiji.

Miercuri dimineața, șeful statului se va întâlni cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, iar ulterior va participa la lansarea „Raportului comun HeForShe 10x10x10 Impact Champions”, care promovează egalitatea de șanse între bărbați și femei. Cu acest prilej, președintele român va avea o intervenție, alături de alți nouă șefi de stat și de guvern, în calitatea sa de membru al primului grup la nivel înalt, inițiat în 2015, care pledează pentru egalitatea de șanse între bărbați și femei.

Tot miercuri, el va avea o întrevedere cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și va participa la evenimentul organizat de România — „Making education for peace”. La acest eveniment moderat de Remus Pricopie, rector al SNSPA, vor susține alocuțiuni și președintele Afganistanului, Ashraf Ghani, premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, directorul general al UNESCO, Irina Bokova, rectorul universității ONU, David Malone, secretarul general al UN Youth România, Valentin Florea.

Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Iohannis va sublinia rolul pe care îl are educația inclusivă și de calitate pentru toți în prevenirea conflictelor, a radicalizării tinerilor și a violenței, în promovarea tinerilor ca actori esențiali ai păcii, respectiv importanța asigurării accesului la educație ca drept fundamental al omului și a educației ca factor de progres în societate, de natură să conducă la atingerea obiectivelor ONU.

După aceste evenimente, președintele Iohannis va susține intervenția națională în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Joi, președintele Iohannis va merge la Philadelphia unde va vizita Liberty Bell și complexul Independence Hall și se va întâlni cu comunitatea de români din zonă.

Președintele Klaus Iohannis se află începând de duminică la New York pentru a participa la Adunarea Generală a ONU. Marți, el a participat la recepția de întâmpinare oferită de secretarul general al ONU în onoarea șefilor de delegații, la deschiderea segmentului la nivel înalt al UNGA 72, în cadrul căruia președintele SUA, Donald Trump, a susținut un discurs, a avut întrevederi cu președintele Adunării Generale a ONU, Miroslav Lajcak, și cu omologii din Estonia — Kersti Kaljulaid și Egipt — Abdel Fattah Al Sisi.

De asemenea, șeful statului a participat la dejunul oferit de secretarul general al ONU în onoarea șefilor de delegații, la întâlnirea tradițională cu șefii organizațiilor evreiești din SUA și la recepția organizată de UE în onoarea șefilor de delegație din Uniune și, împreună cu soția sa, Carmen, la recepția tradițională oferită de Donald Trump în onoarea șefilor de delegații.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri