Doi bărbați condamnați la moarte pentru că au violat, ucis și dezmembrat 19 femei și copii în „Casa ororilor” au fost achitați în India

Data actualizării: Data publicării:
Suspecții în cazul crimelor din "Casa ororii" au fost achitați
Surinder Koli (stânga) i-ar fi ademenit pe copii cu dulciuri în casa omului de afaceri Moninder Singh Pandher (dreapta), care a ajuns mai apoi cunoscută drept „Casa ororilor”. Colaj foto: Profimedia Images

La două decenii după ce 19 femei și copii au fost violați și uciși într-o suburbie a orașului Delhi, într-un caz care a șocant toată India, un tribunal i-a achitat acum pe principalii suspecți, după ce inițial fuseseră condamnați la moarte, potrivit The Independent.

Cei 19 copii și femei tinere dispăreau unul după altul în satul Nithari din regiunea Uttar Pradesh a Indiei în 2005. Familiile disperate ale victimelor depuneau plângeri la poliție și îi căutau pe cei dragi prin toate cartierele, dar aceștia nu s-au mai întors niciodată.

Localnici au acuzat poliția că nu a luat măsuri la timp din cauză că multe dintre victime proveneau din familii sărace, potrivit BBC.

În schimb, între 2005 și 2006, părți dezmembrate ale persoanelor dispărute au început să apară în canalele din jurul casei omului de afaceri Moninder Singh Pandher, spre groaza localnicilor și, în curând, a întregii țări.

După mai multe proceduri legale desfășurate în 2009, un tribunal special al Biroului Central de Investigații i-a condamnat la moarte pe omul de afaceri și servitorul său, Surinder Koli, pentru rolul lor în comiterea crimelor.

În momentul în care a fost arestat, Koli a fost acuzat de omor, răpire, viol și distrugere de probe, în timp ce Pandher a fost acuzat de trafic imoral (exploatare sau abuz sexual).

india-proteste-casa-ororilor
Familiile victimelor din Nithari au ieșit în stradă să protesteze împotriva poliției care nu a acționat la timp ca să investigheze cazurile de dispariție a copiilor. Foto: Profimedia Images

Pe 16 octombrie, însă, o instanță din India i-a eliberat pe ambii suspecți din lipsă de probe, provocând șoc și groază în rândul familiilor victimelor la două decenii după comiterea crimelor în serie.

Cei doi au fost achitați cu toate că mai multe cadavre dezmembrate au fost descoperite în pungi de plastic îngropate în curtea casei lui Pandher și în canalizarea satului aflat în suburbiile orașului Delhi.

„Ea era al cincilea meu copil... voia să se facă doctor”, a povestit o femeie de 60 de ani a cărei fiică de 10 ani s-a numărat printre victime. „În acea zi, am trimis-o la un atelier de croitorie de pe partea cealaltă față de casa lui Pandher. Când nu s-a mai întors nici după două sau trei ore, am început să o caut.”

„Am căutat toate locurile posibile. Pe drumul înapoi, Pandher și Koli stăteau la poartă vorbind între ei. Când i-am întrebat dacă mi-au văzut fiica, ei mi-au răspuns nepoliticos: 'Nu știm, nu am văzut-o'.”

Casa lui Pandher a ajuns să fie cunoscută drept „Casa ororilor” în presa locală din momentul în care detaliile îngrozitoare despre violurile și crimele comise au fost făcute publice. Poliția, la acea vreme, a dezvăluit și faptul că Koli a fost cel care le-a ademenit, agresat sexual și ucis pe victime.

Un alt părinte din Nithari care și-a pierdut copilul a aruncat cu o piatră în casa lui Pandher după ce a văzut știrea cu achitarea suspecților. „Nu pot să vorbesc acum, durerea este prea mare”, a spus acesta.

Unul dintre suspecți a recunoscut că se face vinovat de canibalism și necrofilie. Apoi, a acuzat poliția că l-a torturat

Crimele din Nithari au avut un impact semnificativ asupra satului devenind notoriu pentru incidentele în care cele 19 persoane au fost ucise.

Koli ar fi fost cel care îi atrăgea pe copii în casa lui Pandher oferindu-le dulciuri și ciocolată. În 2017, el a recunoscut că le-a sugrumat pe femei și copii, precum și alte acte de canibalism, necrofilie și dezmembrare a cadavrelor. În timpul procesului, însă, Koli și-a retras confesiunea susținând că a fost torturat de poliție ca să recunoască.

Cererile de clemență depuse de Pandher și Koli în 2014, după ce au fost condamnați la moarte, au fost respinse de președintele Indiei de la acea vreme, Pranab Mukherjee.

În India, doar persoanele condamnate în „cele mai rare” dintre cazurile rare primesc pedeapsa cu moartea. În această categorie intră unele dintre cele mai groaznice și revoltătoare cazuri.

casa-ororilor-suspecti-2
Când au fost arestați, Koli (stânga) a fost acuzat de omor, răpire, viol și distrugere de probe, în timp ce Pandher (dreapta) a fost acuzat de trafic imoral (exploatare sau abuz sexual). Foto: Profimedia Images

Ram Devineni, producătorul documentarului The Karma Killings de pe Netflix despre crimele din Nithari, crede că Pandher ar putea fi nevinovat. Despre Pandher se știa că avea probleme „cu băutura, depresia și prostituatele pe care le chema la el acasă”. „Era un om bogat, privilegiat și toată lumea voia să îl doboare”, a spus Devineni.

Pandher „avea o dragoste și afecțiune profundă pentru Koli, care îi lua apărarea în fața soției când vedea prostituatele. Pandher avea încredere în el și îi lăsa în grijă casa. Sunt convins că Koli a comis toate crimele de unul singur. Pandher este nevinovat.”

Avocatul lui Pandher a spus că este de așteptat ca clientul său să fie eliberat, în timp ce Koli ar trebui să ispășească o pedeapsă cu închisoarea pe viață pentru un alt caz legat de crimele din Nithari. Avocatul lui Koli a declarat că vor încerca să demonteze și ultima acuzație rămasă împotriva clientului său, potrivit Daily Mail.

Înalta Curte de Justiție Allahabad a declarat că după evaluarea probelor disponibile, „acuzarea nu a reușit să dovedească vinovăția acuzatului... dincolo de orice dubiu rezonabil”.

Judecătorii au criticat dur investigația condusă de poliția din Nithari, precizând că aceasta conține „lacune grave” și că se bazează pe „presupuneri de multe feluri”. Poliția nu a identificat niciun alt suspect care ar putea să aibă vreo legătură cu aceste crime.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri