Doi militari francezi au murit în Irak, în interval de trei zile

Data actualizării: Data publicării:
ecuson cu drapelul frantei pe uniforma militara
Doi militari francezi au murit în Irak, în interval de trei zile. Foto: Profimedia

Un subofiţer, adjutantul Nicolas Latourte, a murit duminică, în Irak, în timpul unui „exerciţiu operaţional”, la două zile după moartea unui sergent Baptiste Gauchot, anunţă luni Palatul Élysée, relatează AFP.

Moartea adjutantului a fost anunţată luni, pe reţeaua de socializare X (fosta Twitter) de către preşedintele francez Emmanuel Macron şi ministrul francez al Apărării Sébastien Lecornu.

„Şeful statului îşi reafirmă susţinerea faţă de poporul şi autorităţile irakiene şi hotărârea Franţei de a continua să acţioneze alături de ele în instrucţia forţelor de securitate care luptă împotriva terorismului”, anunţă Palatul Élysée,

Militarul, care făcea parte din al VI-lea Regiment de Geniu, „participa la o misiune de formare a armatei irakiene în lupta neobosită împotriva terorismului”, anunţă ministrul.

El transmite condoleanţe familiei militarului şi camarizolor săi de arme.

Palatul Élysée evocă o moarte în timpul unei ”exerciţiu operaţional”, fără să precizeze cauza.

Moartea lui Nicolas Latourte intervine la două zile după moartea sergentului Baptiste Gauchot, tot în Irak, vineri, într-un ”accident de circulaţie”.

Sergentul Baptiste Gaucho, din al 19-lea Regiment de Geniu, era angajat în aceeaşi misiune de formare a armatei irakiene.

„În Irak, ei ne apărau idealurile”, a scris Macron pe X.

„Naţiunea (franceză) se asociază durerii imense a familiei şi camarazilor lor de arme din Regimentele de Geniu al 6-lea şi a 19-lea”, afirmă preşedintele francez.

Cei doi militari participau la Operaţiunea „Chammal” - partea franceză a Operaţiunii Coaliţiei Internaţionale „Inherent Resolve” împotriva grupării Statul Islamic (SI), înfiinţată în 2014.

Coaliţia nu mai desfăşoară nicio operaţiiune terestră din ianuarie 2022, precizează pe site Ministerul francez al Apărării, notează AFP, citată de News.ro.

Aproximativ 600 de francezi sunt desfăşuraţi în prezent în Irak, potrivit aceleiaşi surse.

Misiunea se concentrează asupra „susţinerii militare aeriene şi maritime a Forţelor irakiene de Securitate” şi asupra consilierii Forţelor Armate irakeine.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri