Doppleganger. Cum au clonat rușii paginile unor publicații internaționale pentru a răspândi informații false despre Ucraina și Israel

Data publicării:
campanie dezinformare rusia
Rusia duce o amplă campanie de dezinformare în Occident. Foto - Profimedia Images

Doppelganger, dublură sau sosie, acesta este numele unei vaste campanii de dezinformare orchestrate de Rusia contra Ucrainei, cu scopul de a răspândi informații false despre război, transmite euronews. Însă, odată cu conflictul dintre Israel și Hamas, campania și-a extins obiectivele. Publicații celebre, precum Le Parisien, Le Monde sau Der Spiegel, au fost clonate de ruși, prin schimbarea aproape insesizabilă a detaliilor din link-urile acestora. Astfel, oamenii au ajuns să citească pe LeParisien.pm despre președintele Emmanuel Macron, care are "sângele palestinienilor pe mâini", iar pe falsul Der Spiegel despre cum Occidentul va direcționa sprijinul financiar către Israel și va abandona Ucraina.

De la font și până la aspect, totul arată exact ca site-ul cotidianului francez Le Parisien. Însă ceea ce e cu adevărat surprinzător este articolul care susține că președintele francez Emmanuel Macron are "sângele palestinienilor pe mâini". În realitate, este vorba despre un articol fals, publicat pe o platformă aproape identică, cu un URL ușor diferit de cel al adevăratului site Le Parisien.

Într-adevăr, URL-ul original al Le Parisien se termină cu .fr, în timp ce acesta se termină cu .pm.

Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru. În iunie, autoritățile franceze au declarat că au descoperit o campanie masivă de dezinformare realizată de Rusia, care a vizat mai multe ziare și chiar Ministerul Afacerilor Externe al țării.

Site-uri web precum 20 Minutes și Le Monde au fost clonate și folosite pentru a publica articole false axate pe războiul din Ucraina.

Acestea erau în principal critice la adresa sprijinului occidental pentru Kiev. 

Noi ținte - Israel și războiul cu Hamas

Astăzi, însă, campania s-a extins la conflictul dintre Israel și Hamas.

Articole înșelătoare au fost regăsite în franceză, dar și în germană, pe un site fals, clonă a Der Spiegel.

Majoritatea acestora au totuși o temă comună: ideea că sprijinul financiar provenit din Occident a fost redirecționat de la Ucraina către Israel și că Ucraina va pierde în curând tot ajutorul militar și financiar din partea Occidentului.

Justițiarii de pe internet vor să oprească dezinformarea Kremlinului

Răspândirea acestui conținut fals în mediul online a atras atenția mai multor utilizatori de social media, care au decis să se unească și să creeze un colectiv supranumit Antibot4Navalny, care funcționează pe rețelele sociale.

Justițiarii de pe internet au observat creșterea utilizării roboților ruși pentru a răspândi narațiuni false, în principal în ceea ce privește războiul dintre Israel-Hamas.

O analiză a conturilor X care răspândesc informații de pe aceste site-uri false arată că cele mai multe dintre ele au fost create în septembrie și octombrie 2023. În general, acestea nu au urmăritori sau conturi urmărite.

De la steaua lui David la Rusia

Un exemplu recent de dezinformare promovată de acești roboți a fost atunci când au partajat masiv fotografii cu graffiti cu steaua lui David pe clădiri din Paris.

Potrivit Ministerului francez al Afacerilor Externe, o rețea rusă asociată cu dezinformarea din online a fost unul dintre primele conturi care a partajat fotografiile cu graffiti cu steaua lui David.

Patru persoane - inclusiv un cuplu de moldoveni arestat la începutul lunii noiembrie - sunt suspectate că au desenat peste 250 de stele albastre ale lui David în toată capitala Franței, acte care riscă să alimenteze tensiunile în țară, pe fondul unei intensificări a actelor antisemite de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, potrivit Politico.

Când a fost audiat de poliție, cuplul moldovean a susținut că a acționat la ordinul unui individ rus în schimbul unor sume de bani.

Cu toate acestea, o legătură directă între acest incident și campania de dezinformare Doppelganger nu a fost încă stabilită.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri