Video Două octogenare activiste de mediu au vrut să spargă cu dalta și ciocanul vitrina în care se află o copie a „Magna Carta”

Data publicării:
2 batrane ataca vitrina cu magna carta la british library
Cele două bătrâne au încercat să spargă vitrina în care se află o copie a Magna Carta. Sursă foto: Facebook

Două octogenare de la grupul ecologist Just Stop Oil au deteriorat, vineri, vitrina de sticlă care protejează o copie a „Magna Carta” expusă la British Library din Londra. Documentul este considerat unul dintre textele fondatoare ale democraţiei moderne.

O înregistrare video difuzată de grupul Just Stop Oil le arată pe cele două bătrâne atacând sticla groasă a vitrinei cu o daltă și un ciocan, scrie Le Figaro, potrivit News.ro.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

British Library deţine două dintre cele patru exemplare păstrate ale „Magna Carta”, un text datînd din 1215, care stabileşte că regele şi guvernul său nu sunt mai presus de lege.

„Acest document celebru se referă la statul de drept şi la opoziţia faţă de abuzul de putere. Guvernul nostru îşi încalcă propriile legi”, a spus Judy Bruce, în vârstă de 85 de ani, una din cele două protestatare.

„Sunt creştină şi mă simt obligată să fac tot ce pot pentru a atenua suferinţa îngrozitoare care se apropie şi care este deja aici”, a adăugat cealaltă, Sue Parfitt, 82 de ani, care este reverend.

Potrivit organizaţiei Just Stop Oil, care militează pentru ca guvernul să elaboreze un plan pentru a pune capăt utilizării combustibililor fosili până în 2030, cele două octogenare şi-au lipit apoi mâinile de geamul protector.

Citată într-un comunicat de presă, Judy Bruce a declarat că „400 de oameni de ştiinţă de renume, care au contribuit la rapoartele IPCC, spun că suntem «lamentabil de nepregătiţi» pentru ceea ce ne aşteaptă: o încălzire de 2,5°C sau mai mult peste nivelurile preindustriale”.

Ea s-a referit la un sondaj recent al publicaţiei The Guardian, în care aproape 80% dintre oamenii de ştiinţă care au răspuns se aşteaptă ca această încălzire să depăşească ţinta Acordului de la Paris.

Biblioteca Britanică a anunţat închiderea „galeriei comorilor” în care este expusă „Magna Carta”, fără a da alte detalii pe reţelele de socializare.

Carta Magna a fost semnată la 15 iunie 1215 de regele John Landless al Angliei, sub presiunea baronilor rebeli, dornici să limiteze arbitrariul regal. Ea a inspirat numeroase texte juridice, printre care Petiţia Drepturilor din 1628, Constituţia Statelor Unite din 1787 şi Declaraţia Universală a Drepturilor Omului din 1948.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...