Elon Musk și Bill Gates au o trăsătură de caracter comună cu Steve Jobs, iar asta le-a adus succesul

Data actualizării: Data publicării:
Elon musk se stramba pe ecranele succesive ale unor televizoare
Miliardarul american Elon Musk deține o importantă fabrică Tesla în Shanghai, China. Foto: Profimedia Images

Elon Musk și Bill Gates au o trăsătură de caracter comună care a marcat și personalitatea lui Steve Jobs și care i-a ajutat să aibă atât de mult succes. Walter Isaacon, care a scris biografia lui Jobs, și care acum lucrează la una despre Musk, spune că cei doi, ca și Bill Gates, nu stabilesc legături emoționale cu angajații sau cu colegii și nu fac compromisuri atunci când scopul în afaceri trebuie atins.

„Este vorba despre acea abilitate de a nu fi la fel de implicat emoțional și empatic. Este ceva ce a avut Steve Jobs, este ceva ce și Bill Gates are. Este ceva ce mulți dintre acești oameni au, pentru că ei nu caută să câștige afecțiunea de la persoana pe care o au în față. Ei vor doar să trimită rachete  pe Marte”, a spus Isaacson la CNBC. 

Musk a fost descris în trecut de unii dintre angajați de la Tesla ca fiind un manager exigent, care nu se sfiește să-și exprime nemulțumirea atunci când oamenii nu ating standardele impuse de el sau nu își respectă termenele prea stricte. El poate fi dur și nu este întotdeauna ușor de lucrat pentru el, dar adesea este și amuzant și o sursă de inspirație, au spus angajații. Pe de altă parte, Musk s-a confruntat cu critici despre condițiile de lucru de la Tesla, despre care angajații spuneau că nu erau bune.

Cam același lucru au spus și angajații Apple despre Jobs. Se pare că acesta era extrem de direct când își spunea opinia despre munca angajaților, mai ales dacă nu era mulțumit. În 2019, fostul director executiv al Apple, Guy Kawasaki, a spus că Jobs „cerea excelență” de la angajații săi. „Trebuia să dovedești că ești foarte bun în fiecare zi, altfel Jobs te înlătura”, a spus Kawasaki.

Isaacson a spus că vede o asemănare puternică între Musk și Jobs: „Musk este foarte asemănător [cu Jobs] prin faptul că este extraordinar de deschis. Acea transparență face parte din geniul lui.”

La rândul lui, Bill Gates a recunoscut că în prima perioadă când a condus Microsoft, „cu siguranță nu a fost plăcut de oameni”. Într-un interviu din 2020, Bill Gates a povestit că el, ca și prietenul lui, Steve Jobs, erau cunoscuți pentru spiritul competitiv puternic, care a dus la așteptări extrem de mari pentru angajații lor și pentru ei înșiși.

Pentru Musk, care conduce atât Tesla, cât și SpaceX, a fi prea impulsiv cu angajații ar putea fi și o cauză a lipsei de timp generată de atribuțiile multiple pe care le are, a afirmat Isaacson. Lui Musk „îi pasă cu siguranță de reputația sa”, dar asta nu schimbă faptul că este prea direct sau uneori chiar dur cu angajații atunci când vine vorba despre realizarea unei sarcini pentru companiile sale.

„Acesta e gândirea lui Musk: Dacă stau în fața unor oameni care au greșit și dacă încep să simt empatie [pentru ei] în loc să-i îndepărtez, atunci aceasta este o empatie greșită. Empatia mea trebuie să fie cu acțiunea de a ajunge pe Marte, nu cu persoana din fața mea”, a spus Isaacson.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Câți angajați are Selly la compania pe care o conduce. Vloggerul a vorbit deschis despre investițiile pe care...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...