Erdogan: Netanyahu este un criminal de război și va fi judecat ca măcelar al Gazei la fel cum a fost judecat Slobodan Miloșevici

Data actualizării: Data publicării:
erdogan sustine un discurs
Erdogan cere Israelului să oprescă "nebunia" şi "atacurile" din Gaza. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că premierul israelian Benjamin Netanyahu este un criminal de război, măcelar al Gazei, care va fi judecat la un moment dat pentru războiul Israelului în Fâşia Gaza, precum Slobodan Miloșevici, fostul președinte al Iugoslaviei, judecat la Haga pentru genocid, crime împotriva umanității și crime de război, transmite Reuters. Liderul de la Ankara a condamnat în acelaşi timp Occidentul pentru sprijinul acordat statului evreu.

Turcia susţine rezolvarea conflictului de decenii între palestinieni şi israelieni prin soluţia cu două state. Ankara i-a criticat vehement pe israelieni pentru atacurile care potrivit autorităţilor din Gaza au ucis peste 15.000 de oameni, ca ripostă la raidurile din 7 octombrie ale grupării islamiste Hamas în Israel. Spre deosebire de aliaţii săi occidentali din NATO şi de unele state din Golf, Turcia nu consideră Hamas o organizaţie teroristă şi permite unor membri ai acesteia să locuiască pe teritoriul turc.

Preşedintele turc a declarat în discursul ţinut la o reuniune a Organizaţiei Cooperării Islamice la Istanbul că ţările occidentale care susţin Israelul acordă acestui stat "sprijin necondiţionat pentru uciderea de copii" şi sunt complice la aceste crime.

Erdogan l-a comparat pe Netanyahu cu Miloșevici

"În afara faptului că este un criminal de război, Netanyahu - care chiar acum este măcelarul Gazei, va fi judecat ca măcelar al Gazei la fel cum a fost judecat (Slobodan) Miloşevici", fostul preşedinte iugoslav judecat la Haga pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război.

"Cei care încearcă să treacă peste morţile tuturor acelor nevinovaţi folosind Hamas ca pretext nu mai au nimic de spus omenirii", a adăugat Erdogan.

Preşedintele, al cărui partid de guvernământ are origini islamiste, a susţinut că un aşa-numit grup de contact format din ţări musulmane, constituit luna trecută de Organizaţia Cooperării Islamice şi de Liga Arabă pentru negocieri cu Occidentul şi cu alte părţi privind Gaza, îşi va continua discuţiile până la încetarea războiului.

"Este absolut necesar să evaluăm în acest cadru Consiliul ONU pentru Drepturile Omului şi Curtea Penală Internaţională", a mai spus Erdogan, adăugând că nu trebuie uitat arsenalul nuclear israelian.

Președintele Turciei vrea reformarea Consiliului de Securitate al ONU

El a cerut de multă vreme reformarea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, prin extindere. Acum, a insistat că ONU nu a trecut testul legat de Gaza şi a cerut o reformă urgentă, repetând că cei cinci membri permanenţi ai Consiliului - SUA, Rusia, China, Regatul Unit şi Franţa - nu reprezintă întreaga lume.

"Eforturile sincere ale secretarului general (al ONU, Antonio) Guterres, au fost sabotate de membrii Consiliului de Securitate. Niciunul din noi nu trebuie să accepte acest sistem", a spus el, apreciind că "o astfel de structură nu poate aduce omenirii pace şi speranţă". 

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri