EXCLUSIV. România s-ar putea apăra cu rachete din Franța

Data publicării:
franta

Rachete cu rază scurtă, cumpărate din Franţa, ar putea apăra spaţiul aerian al României, aflat deasupra bazelor militare sau obiectivelor strategice. Rachetele sunt construite de una dintre cele mai mari firme de profil din Europa. Iar o parte dintre piese ar putea fi fabricate în România. O echipă Digi24 a mers în Hexagon şi a filmat procesul de fabricare şi asamblare a armamentului care ar urma să ajungă în România.

Sunt doar câteva dintre ofertele de pe masa soldaţilor români. Cele trei tipuri de proiectile de apărare antiaerină sunt produse în Franţa de una dintre cele mai mari fabrici de profil din Europa.

La trei ore de mers cu maşina de Paris ajungem în Bourge. Este locul în care iau naştere proiectilele de apărare antiaeriană.

Aici sunt produşi senzorii dar şi elementele care, puse cap la cap, formează redutabilele rachete antiaeriene. Bourge este un mic oraş aflat în mijlocul unei zone militarizate, strict secrete. Nu avem voie să filmăm decât în zone bine securizate. Doar câteva zeci de oameni lucrează aici. Procesul e aproape complet automatizat. De cele mai multe ori, rachetele sunt mutate şi asamblate cu ajutorul roboţilor.

Acesta este sistemul de apărare propus acum României. Rachetele sunt amplasate pe nave de luptă şi sunt dirijate dintr-un centru de comandă.

Aceleaşi rachete pot fi amplasate pe maşini de luptă sau pe acoperişurile obiectivelor militare care trebuiesc protejate. Toate sunt produse în fabrica în care ne aflăm.

Didier Phillipe, vicepreşedinte firmă armament: Aceste sisteme pot detecta ţinte precum avioane, elicoptere , drone sau alte tipuri de rachete.

Laurenţiu Rădulescu, reporter Digi24: O a doua ofertă a francezilor vine pentru acest tip de rachete de tip MICA, ce au o rază de acţiune de 20 de kilometri.

Din fabrica de la Bourge mergem spre Saint Dennis. Aici sunt făcute ultimele teste.

Şi tot aici rachetele sunt asamblate înainte de a pleca spre ţările care le-au comandat.

Didier Phillipe, vicepreşedinte firmă armament: Oferta noastră, ţinând cont de nevoile României, include, pentru nave, rachete de ultimă generaţie şi rachete pe verticală de tip MICA. Aceasta are o caracteristică importantă. Oferă protecţie de 360 de grade.

Francezii spun că în cazul unei comenzi ferme, părţi din sistemele de apărare vor fi produse şi asamblate la uzina Electromecanică Ploieşti. Nu însă şi proiectilele propriu-zise, considerate secret de reprezentanţii firmei. Armata noastră foloseşte acum sisteme de apărare antiaeriană de producţie rusească. Armele cumpărate ar urma să apere obiective strategice, centrale nucleare sau unităţi militare importante din ţară.

Laurenţiu Rădulescu, reporter Digi24: În cazul în care acest contract ar fi semnat, România ar putea avea primele rachete din Franţa peste 3 ani de zile. Spun asta pentru că procesul de construcţie a unei singure rachete durează undeva la doi ani şi jumătate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri