Cei 5 pasageri de la bordul submersibilului Titan au murit. Paza de Coastă: „A fost o implozie catastrofală”

Data actualizării: Data publicării:
titan pasageri profimedia
Cei cinci pasageri care au murit în submersibilul Titan - miliardarul britanic Hamish Harding (stânga sus); CEO-ul OceanGate Stockton Rush (dreapta sus); scufundătorul francez Paul-Henri Nargeolet (stânga jos); miliardarul Shahzada și fiul său, Suleman Dawood (dreapta jos). Foto: Profimedia Images

Un „câmp de resturi” a fost descoperit în apropierea epavei Titanicului, în zona de căutare a submersibilului Titan, de către roboții trimiși de echipele de salvare, potrivit BBC. Anunțul a fost făcut de Garda de Coastă, care a precizat că o implozie catastrofală a dus la moartea celor cinci pasageri de pe Titan. Și compania OceanGate a transmis că cei cinci pasageri de la bordul submersibilului „au fost pierduți, din nefericire”.

ACTUALIZARE 23:03 Departamentul Apărării din cadrul administrației Statelor Unite a transmis că situația din jurul submersibilului Titan este „foarte tristă” și a precizat că va continua să susțină operațiunea și eforturile Pazei de Coastă.

ACTUALIZARE 22:28 Vasele care au participat la operațiune și medicii vor fi demobilizați în următoarele 24 de ore, dar operațiunile la distanță vor continua pe o perioadă nedeterminată, a adăugat John Mauger.

„Avem personal medical la fața locului, avem și alți tehnicieni. Vom începe demobilizarea personalului și a vaselor de la fața locului în următoarele 24 de ore. Acesta este un mediu extrem de dificil și de periculos în care se lucrează”, a mai precizat amiralul Mauger.

ACTUALIZARE 22:23 Echipajele care au participat la operațiunea de salvare au descoperit „cinci părți diferite din rămășițe” care i-au ajutat să identifice că epava era, într-adevăr, a submersibilului Titan, conform unui oficial care a făcut precizări la conferința de presă a Pazei de Coastă, de joi.

El a precizat că prima piesă găsită a fost un con din „botul” submarinului, localizat chiar lângă camera de presiune. Ulterior, a fost găsit un „câmp vast de rămășițe”.

„Acesta a fost primul indiciu că a avut loc un eveniment catastrofal”.

Paza de Coastă a precizat și că va continua căutările pentru cadavre, dar că șansele de a mai găsi ceva sunt extrem de reduse din cauza mediului extrem de dificil de pe fundul oceanului.

ACTUALIZARE 22:00 Paza de Coastă americană a precizat că va dura mai mult timp până ce se va face o cronologie exactă a evenimentelor în condițiile în care cazul este „incredibil de complex”.

Oficialii încearcă să găsească informații „din mediul de operare extrem de complex de pe fundul oceanului, la peste 3 kilometri sub apă”.

Amiralul John Mauger a precizat că ROV-ul vasului Horizon Arctic a găsit „conul din coada” submersibilului Titan la aproximativ 500 de metri de prova epavei Titanicului. Pe lângă acesta, au fost descoperite și alte resturi, iar felul în care arată demonstrează că a existat o pierdere catastrofală a camerei de presiune.

ACTUALIZARE 21:50 Compania OceanGate, care opera expedițiile pe submersibilul Titan la epava Titanicului a transmis că crede că pasagerii de la bordul submarinului „au fost, din nefericire, pierduți”. Comunicatul companiei:

„Credem, acum, că CEO-ul nostru, Stockton Rush, Shahzada Dawood și fiul lui, Suleman Dawood, Hamish Harding și Paul-Henri Nargeolet au fost pierduți, din nefericire.

Acești oameni au fost adevărați exploratori care au avut în comun un spirit al aventurii special și o pasiune profundă pentru explorare și pentru protejarea oceanelor lumii. Inimile noastre sunt alături de aceste cinci suflete și alături de fiecare membru al familiilor lor în această perioadă tragică.

Regretăm pierderea vieților omenești și bucuria pe care au adus-o tuturor celor care i-au cunoscut.

Este o perioadă extrem de tristă pentru angajații noștri dedicați, care sunt epuizați și regretă profund această pierdere. Întreaga familie OceanGate este profund recunoscătoare față de toți cei care au muncit atât de mult pentru această operațiune de salvare.

Le apreciem angajamentul pentru găsirea acestor cinci exploratori și pentru zilele și nopțile de muncă neobosită în sprijinul echipajului și familiilor lor.

Este un moment foarte trist pentru comunitatea de exploratori și pentru membrii familiilor fiecărui om pierdut pe mare”, a transmis OceanGate într-un comunicat.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Resturile au fost găsite de robotul de producție canadiană Horizon Arctic, precizează Garda de Coastă.

Citește și Resturile găsite lângă epava Titanicului ar fi cadrul și capacul din spate al submarinului. „Dacă a fost o implozie, au murit pe loc”

Joi, și robotul de producție franceză, Victor 6000, ce se poate scufunda până la adâncimi de 6.000 de metri, „a ajuns pe fundul oceanului” și a început să caute submarinul dispărut în Atlantic, la bordul căruia se află cinci pasageri care mergeau să viziteze epava Titanicului. 

La ora 10 seara, ora României, este anunțată o conferință de presă a Gărzii de Coastă.

Vezi și Ultimele momente cu submersibilul Titan înainte de a începe coborârea în ocean. Imaginile au fost făcute publice (VIDEO)

Anterior, un geolog marin a comparat căutarea submarinului Titan de către vehiculele operate de la distanță cu o plimbare „într-o sală de bal foarte mare, întunecată, cu o lanternă”.

Dr. Rob Larter, de la British Antarctic Survey, a spus că cele două ROV-uri trimise pe fundul oceanului vor putea vedea doar la aproximativ cinci sau 10 metri distanță.

ROV-urile „se mișcă doar relativ lent, doar câteva mile pe oră”, a spus el pentru Sky News.

„Pentru că se bazează doar pe propriii sateliți, chiar dacă vizibilitatea apei este relativ bună... pot vedea doar cinci sau 10 metri o dată. Este într-adevăr ca și cum te-ai plimba într-o sală de bal foarte mare, întunecată, cu o lanternă.

Contactul cu submersibilul Titan a fost pierdut după aproape două ore de la scufundare

Potrivit estimărilor Gărzii americane de Coastă rezervele de oxigen de pe Titan s-ar fi epuizat joi, la prânz, în cazul în care submersibilul nu ar fi făcut implozie.

În ultimele zile, experții au oferit câteva dintre cele mai probabile scenarii, de la ciocnirea de epava Titanicului, la o pană de curent sau o problemă cu sistemul de comunicații al submarinului.

Epava Titanicului, care se află la o adâncime de aproximativ 3.800 de metri pe fundul oceanului, este înconjurată de resturi de la dezastrul de acum mai bine de un secol.

Submersibilul Titan, care are o lungime de 6,7 metri şi este operat de compania americană OceanGate Expeditions, şi-a început coborârea duminică la ora locală 8.00 (15.00, ora României). Acesta a pierdut contactul cu nava sa de sprijin de la suprafaţă aproape de sfârşitul a ceea ce ar fi trebuit să fie o scufundare de două ore până la Titanic.

Contactul cu Titan a fost pierdut după 1 oră și 45 de minute de la plecarea submarinului, ceea ce sugerează că echipajul s-ar fi aflat aproape de, sau pe fundul apei.

Printre cei care se aflau la bordul submersibilului se numără miliardarul şi aventurierul britanic Hamish Harding, în vârstă de 58 de ani, şi omul de afaceri de origine pakistaneză Shahzada Dawood, în vârstă de 48 de ani, împreună cu fiul său Suleman, în vârstă de 19 ani, ambii cetăţeni britanici. Exploratorul francez Paul-Henri Nargeolet, în vârstă de 77 de ani, şi Stockton Rush, fondatorul şi directorul executiv al OceanGate, erau, de asemenea, la bord.

Citește și Directorul OceanGate, compania care a organizat expediția la Titanic, fusese avertizat încă din 2018 de „probleme catastrofale”

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri