Hindușii din India se vor ruga la zeul Ram într-un templu nou, construit în Ayodhya pe locul unde a fost Moscheea Babri

Data publicării:
ceremonie templu india
Construirea templului a costat 217 milioane de dolari, iar majoritatea banilor vin din donații private. Sursa foto: Profimedia Images

Templul hindus inaugurat luni de premierul indian Narendra Modi înlocuiește Moscheea Babri, din secolul al XVI-lea, dărâmată de hinduși în 1992. Demolarea acesteia a stârnit revolte la nivel național în care au murit aproape 2.000 de oameni. Noul loc de venerație și rugăciune este o promisiune veche electorală a partidului Bharatiya Janata (BJP), aflat la guvernare, transmite BBC.

Mii de invitați, inclusiv vedete de film și jucători de cricket de top, au participat la evenimentul din Ayodhya.

Dar unii hinduși și cea mai mare parte a opoziției l-au boicotat, spunând că Modi se folosește de acest eveniment pentru câștiguri politice.

premierul modi la inaugurarea templului
Premierul Narendra Modi a inaugurat templul hindus închinat zeului Ram, constuit pe locul unde a fost Moscheea Babri. Sursa foto: Profimedia Images

Alegerile generale vor avea loc în India în următoarele câteva luni, iar rivalii politici ai lui Modi spun că Partidul Bharatiya Janata (BJP) aflat la guvernare caută să câștige voturi de pe urma templului, într-o țară în care 80% din populație este hindusă.

Criticii au acuzat, de asemenea, guvernul că a exagerat cu ceea ce este în esență o sărbătoare religioasă într-o țară care – conform constituției sale – este laică.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Construirea templului a costat 217 de milioane de dolari, iar administrația spune că a fost finanțat din donații private.

Ceremonia, care a fost transmisă live la TV, îl arată pe Modi făcând ritualuri religioase împreună cu preoți și Mohan Bhagwat, șeful Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) - izvorul ideologic al partidelor naționaliste hinduse. Doar parterul templului a fost deschis, restul construcției fiind programată pentru a fi finalizată până la sfârșitul anului.

ceremonie india
Ceremonia de inaugurare a templului din Ayodhya a fost urmărită pe ecranele instalate de autorități în oraș. Sursa foto: Profimedia Images

Ceremonia, numită Pran Pratishtha, care se traduce aproximativ, din sanscrită, în „stabilirea forței vitale”, a durat aproximativ o oră. Hindușii cred că intonarea mantrelor și un set de ritualuri efectuate în jurul unui foc vor infuza viața sacră în statuia unui idol sau în fotografia unei zeități.

Templul reprezintă angajamentul naționalist hindus de zeci de ani de a construi un altar pentru zeul Ram în Ayodhya - orașul care astfel primește o schimbare majoră și se va transforma într-o destinație pentru pelerini și turiști din întreaga lume.

Mulți hinduși cred că Ayodhya este locul de naștere al lui Ram, iar moscheea Babri a fost construită de invadatorii musulmani pe ruinele unui templu Ram, în locul exact în care s-a născut zeul hindus. Mișcarea de a construi un templu pe același loc a fost un factor major care a propulsat BJP în politică în anii 1990.

O bătălie juridică prelungită cu privire la proprietatea terenului a urmat după demolarea moscheii. A fost rezolvată în 2019, când Curtea Supremă a dat terenul aflat în litigiu hindușilor. Musulmanilor li s-a dat un teren în afara orașului pentru a construi o moschee.

În Ayodhya, unii musulmani au declarat pentru BBC înainte de eveniment că această zi le evocă frică și amintiri dureroase. Unii au spus că își vor trimite copiii afară din oraș, temându-se că tensiunile ar putea fi aprinse atunci când străzile se vor umple de devoțați hinduși din toată țara.

Noul templu cu trei etaje - realizat din gresie roz și granit negru - se întinde pe 7,2 acri într-un complex de 70 de acri. O statuie de 51 inch (4,25 ft) a zeității, comandată special pentru templu, a fost dezvelită săptămâna trecută. Statuia zeității a fost așezată pe un piedestal de marmură în sanctum sanctorum.

ceremonie templu polițiști india
Gărzile Rapid Action Force (RAF) au fost scoase pe străzi. Sursa foto: Profimedia Images

De luni dimineața în Ayodhya, toate drumurile au dus la noul templu. Mii de polițiști au fost dislocați pentru a asigura securitatea și gestionarea traficului. Steaguri de culoarea șofranului ale BJP și cele cu imagini ale zeilor hinduși punctează drumurile principale, multe fiind decorate cu flori de galbene și portocalii.

Unele dintre cele mai mari celebrități din India, inclusiv starul de la Bollywood Amitabh Bachchan și jucătorul de cricket Sachin Tendulkar, s-au numărat printre cei care au participat la eveniment.

Pentru a evita aglomerația în micul oraș, Modi a făcut apel la pelerini să nu vină în număr mare la Ayodhya, ci să urmărească ceremonia în direct la televizor. Pentru a facilita acest lucru, toate localitățile conduse de BJP au închis școli și colegii și au declarat vacanță guvernamentală întreagă sau de o jumătate de zi, iar bursele au fost închise pentru a încuraja oamenii să urmărească ceremonia.

Cinematografele au proiectat evenimentul, iar mari ecrane TV au fost amenajate în piețele orașului și în coloniile rezidențiale.

Premierul Modi a numit templul o realizare majoră și a spus că țara „așteaptă cu nerăbdare” deschiderea lui.

„Multe generații au așteptat cu nerăbdare acest moment”, a spus el într-un mesaj la începutul acestei luni, adăugând că acesta îi va „reprezenta toți cei 1,4 miliarde de oameni ai Indiei” la ceremonia de consacrare.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri