Sari la conținut
News Alert

Ideologi și călăi ai regimurilor dictatoriale

Contabilul de la Auschwitz, patru ani de închisoare

Oskar Gröning, supranumit contabilul de la Auschwitz, avea 21 de ani când a fost recrutat de regimul nazist al lui Adolf Hitler să ţină evidenţa bunurilor celor care ajungeau în lagărul Auschwitz-Birkenau. Vreme de doi ani a sortat bani, bijuterii şi alte obiecte de valoare, pe care mai apoi le trimitea la Berlin.

După căderea regimului nazist, a fost luat prizonier de război. Dar nimeni nu a ştiut atunci care i-a fost rolul în ororile de la Auschwitz. A fost eliberat după aproximativ trei ani, s-a întors în Germania şi a dus o viaţă normală patru decenii.

La un moment dat, a decis să mărturisească public în ce fel a fost el implicat în exterminarea evreilor. În 2014, a fost pus sub acuzare pentru complicitate la uciderea a 300 de mii de oameni. Pentru că nu s-a putut dovedi participarea lui efectivă la comiterea acestor crime, Oskar Groning, acum în vârstă de 94 de ani, a fost condamnat în iulie 2015 la patru ani ce închisoare.

Un tiran condamnat la închisoare pe viaţă

Nuon Chea, pe de altă parte, a fost un adevărat tiran. Cunoscut drept fratele numărul doi, a fost mâna dreaptă a liderului Khmerilor Roşii, Pol Pot, în perioada genocidului din Cambodgia, între 1975-1979. A fost artizanul unei ideologii radicale a regimului maoist plătită cu viaţa de două milioane de cambodgieni.

A fost arestat abia în 2007 şi pus sub acuzare pentru crime împotriva umanităţii. Şapte ani mai târziu, a fost găsit vinovat şi condamnat la închisoare pe viaţă. În paralel, justiţia din Cambodgia l-a judecat pe Nuon Chea şi pentru genocid. Acum în vârstă 89 de ani, el încă îşi aşteptă verdictul.

O pedeapsă cât o jumătate de mileniu

Manuel Contreras a fost vreme de aproape 17 ani, între 1973 şi 1990, al doilea cel mai temut om din Chile, după dictatorul Augusto Pinochet. A condus poliţia secretă chiliană responsabilă pentru răpirea şi torturarea a peste 40 de mii de oameni şi uciderea a trei mii dintre ei.

În 1993 a primit prima condamnare pentru asasinarea unui diplomat chilian. A ispăşit pedeapsa de şapte ani de închisoare. S-a întors în faţa justiţiei în 2002, când a fost găsit vinovat pentru orechestrarea, în 1974, a răpirii unui lider politic de opoziţie. Iar de aici procesele au continuat să apară. Până la finalizarea acestora, în 2013, Manuel Contreras adunase pedepse de 529 de ani de închisoare. A murit, însă, în 2015, la vârsta de 86 de ani.