Iranul amenință cu reluarea programului nuclear „în 5 zile”

Data publicării:
Iranian President Tours Nuclear Facilities
Foto: Guliver/GettyImages

Iranul ar putea relua în curând producția de uraniu puternic îmbogățit dacă Statele Unite vor părăsi acordul nuclear, a declarat marți Șeful Organizației Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA), relatează AFP.

Iranian President Tours Nuclear Facilities
Foto: Guliver/GettyImages

Dacă luăm decizia, putem începe în cinci zile o îmbogățire (a uraniului) la un nivel de 20% (în centrala nucleară) din Fordo”, a afirmat Ali Akbar Salehi pentru televiziunea de stat Irib.

Uraniul puternic îmbogățit poate fi folosit pentru fabricarea de bombe atomice. Slab îmbogățit, uraniul servește drept combustibil în centrale pentru producerea de energie electrică.

„Desigur, nu vrem ca acest lucru să se întâmple deoarece am depus multe eforturi pentru a ajunge la un acord nuclear, a adăugat el.

Încheiat în iulie 2015 între Teheran și marile puteri, acordul nuclear prevede limitarea de către Iran a programului nuclear în scopuri civile în schimbul ridicării treptate a sancțiunilor internaționale.

Președintele american Donald Trump, ostil acestui acord negociat de SUA în timpul fostei administrații democrate Barack Obama, a amenințat în mod repetat că va părăsi acordul. De asemenea, el a impus recent o serie de sancțiuni juridice și financiare împotriva Iranului, fără legătură cu activitățile sale nucleare.

Teheranul a amenințat deja săptămâna trecută că se va retrage foarte rapid din acordul nuclear dacă Statele Unite își vor continua politica de sancțiuni.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri