Jihadiști afiliați ISIS au decapitat zeci de oameni. Martor al masacrului: „Au răpit femei și copii și au incendiat sate întregi”

Data actualizării: Data publicării:
sat din mozambic
Foto: Profimedia Images

Zeci de oameni au fost decapitați în cea mai nordică provincie din Mozambic, Cabo Delgado, într-o serie de atacuri care au început pe 31 octombrie și au durat câteva zile, a declarat un martor ocular pentru CNN, confirmând rapoartele anterioare ale presei de stat.

Un rezident care a scăpat de atacul din districtul Muidumbe a declarat pentru CNN că știe personal cel puțin cinci dintre persoanele ucise, spunând că insurgenții au tăiat capul victimelor înainte de a le lăsa să putrezească în șanțuri și pe marginea drumurilor.

Localnicul, care a refuzat să-și dea numele de teama unor represalii, a spus că mama sa se numără printre cei care au încercat să se întoarcă la Muidumbe după ce a reușit să scape, dar a fugit din nou când și-a dat seama că insurgenții încă ocupau orașul. „Au găsit mai multe cadavre”, a spus el, adăugând: „Încă mai văd fum. Încă mai ard case”.

Un preot local a declarat pentru CNN că familii întregi au fost ucise, citând relatări ale rudelor și ale altor persoane care au fugit din zonă. Toată lumea părăsise satul de frica morții, a adăugat el.

Luni, poliția din Mozambic a anunțat mass-media de stat că peste 50 de persoane au fost decapitate pe un teren de fotbal în timpul atacurilor. Presa de stat a mai raportat că militanții au răpit femei și copii.

O sursă de securitate care operează în Mozambic a declarat pentru CNN că decapitările sunt probabil o represiune pentru o operațiune guvernamentală anterioară împotriva insurgenților. Observatorii umanitari spun că tactica brutală se întâmplă cu o frecvență tot mai mare.

Știrile despre atacul insurgenților, unul dintre cele mai grave raportate în ultimii trei ani, au atras condamnarea internațională. Liderul statului vecin Zimbabwe, președintele Emmerson Mnangagwa, a scris pe Twitter „Aceste acte de barbarie trebuie eliminate oriunde s-ar găsi”, adăugând că „Zimbabwe este gata să ajute în orice mod posibil”.

Secretarul britanic de externe, Dominic Raab, a scris pe Twitter: „Marea Britanie este îngrozită de rapoartele despre decapitarea a zeci de civili din provincia Cabo Delgado. Aceasta face parte dintr-un model de escaladare a atacurilor în nord-estul Mozambicului. Rămânem în contact strâns cu autoritățile mozambicane pentru a aborda cauzele profunde ale conflictului.”

Și președintele francez Emmanuel Macron a scris pe Twitter: „În Mozambic, peste 50 de persoane au fost decapitate, femeile au fost răpite, satele au fost jefuite și apoi incendiate. Barbarii au deturnat o religie de pace pentru a semăna teroarea: terorismul islamist este o amenințare internațională care solicită un răspuns internațional”.

Aliniată cu ISIS, insurgența a întreprins atacuri din ce în ce mai sofisticate în ultimele luni, depășind părți mari din nordul îndepărtat al regiunii Cabo Delgado. 

Guvernul din Mozambic neagă atacul jihadiștilor

Guvernul din Mozambic a negat rapoartele despre decapitarea în masă a islamiștilor militanți din provincia nordică Cabo Delgado, potrivit BBC.

Guvernatorul provinciei, Valige Tauabo, a declarat că nu au existat crime recente în niciun district al provinciei, contrar rapoartelor.

El a adăugat că ultimele crime comise de insurgeții islamiști au avut loc la 6 aprilie.

Guvernatorul Tauabo a spus că au existat doar „incursiuni ale răufăcătorilor” care erau urmăriți de militari.

El a adăugat că guvernul este îngrijorat de răspândirea violenței armate în Cabo Delgado.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...