Joe Biden împlinește 81 de ani. CNN: Ziua de naștere a șefului de la Casa Albă stârnește îngrijorare despre puterea sa de a conduce SUA

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden
Președintele american, Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Aniversarea zilei de naștere a președintelui Joe Biden stârnește dezbateri despre vârstă, înțelepciune și președinția matură. Liderul SUA, care împlinește luni 81 de ani, va marca acest moment cu o discretă petrecere în familie, în timp ce se pregătește pentru un an electoral solicitant, relatează CNN. Cu toate că echipa sa susține public că Biden are în continuare multă energie și își onorează toate angajamentele, oameni din stafful său de campanie transmit pe surse că vârsta sa este problematică și că se fac eforturi pentru a proiecta forță și vigoare și a reduce gafele din spațiul public generate de vârsta înaintată. 

Cu toate acestea, chiar dacă prima familie a SUA sărbătorește cu o mică petrecere aniversarea președintelui, tocmai discreția scoate în evidență cea mai mare slăbiciune a sa în ceea ce privește campania electorală vârsta înaintată și, odată cu aceasta, percepția alegătorilor cu privire la declinul capacității sale fizice și mentale.

Oficialii de la Casa Albă și cei din echipa de campanie recunosc în cerc restrâns că este o problemă și se străduiesc deopotrivă să elimine eventualele gafe și să proiecteze forță. Anul acesta, lui Biden i s-au recomandat orteze făcute la comandă pentru a-l ajuta cu picioarele, după ce la controlul medical anual s-a stabilit că are un "mers rigid". În ultimele luni, atunci când Biden călătorește cu Air Force One, acesta a început să folosească mai des un set de scări mai mici și mai scurte pentru a urca și a coborî din avion.

De asemenea, Biden a făcut un efort să depășească reporterii în timpul plimbărilor cu bicicleta în vacanțele din Delaware, oprindu-se ocazional pentru a răspunde la întrebări.

Vârsta înaintată a lui Joe Biden preocupă alegătorii

Cu toate acestea, vulnerabilitatea politică determinată de vârstă devine tot mai clară pe zi ce trece. O serie de sondaje recente, inclusiv un nou sondaj efectuat de CNN, indică faptul că aceasta este o problemă care are impact constant asupra alegătorilor.

Iar criticii o invocă cu fiecare ocazie pe care o au. Sâmbătă, fostul președinte Donald Trump, candidatul favorit la o nominalizare din partea Partidului Republican, l-a catalogat pe Biden drept "o persoană proastă" care "nu poate coborî de pe scenă... până când nu se termină efectul a ceea ce ia", stârnind aplauze din partea mulțimii din Fort Dodge, Iowa.

Duminică, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, în vârstă de 45 de ani, a spus într-un interviu pentru CNN că trecerea timpului nu poate fi combătută, vorbind despre vârstă ca fiind o problemă atât pentru Biden, cât și pentru Trump, care are 77 de ani.

Biden este cel mai în vârstă președinte din istoria SUA

Biden este deja cel mai în vârstă președinte din istorie, devansându-l pe Ronald Reagan, care avea 77 de ani la finalul celui de-al doilea mandat. Dacă va fi ales în 2024, Biden ar avea 86 de ani la sfârșitul celui de-al doilea mandat. Trump, care s-ar apropia de 83 de ani în același moment, ar prelua ștafeta pentru cel mai bătrân președinte din istorie dacă va fi ales.

Consilierii lui Biden susțin - și se plâng deoptrivă - că există un dublu standard cu privire la subiectul ce ține de vârstă în privința actualului șef de la Casa Albă, acoperirea mediatică fiind mai mult axată pe vârsta lui Biden decât pe cea a lui Trump. Totuși, ei insistă că alegătorii sunt atenți la alte probleme și că vârsta nu va fi un factor decisiv în noiembrie anul viitor.

"Nu cred că această campanie ar trebui să se concentreze pe altceva decât pe palmares", a declarat reprezentantul democrat Robert Garcia din California, membru al Comitetului Național de Consultanță al campaniei lui Biden.

"Orice altceva despre biografiile oamenilor sau când sunt zilele lor de naștere... asta nu contează. Oamenii vor să știe ce au făcut și ce vor face", a mai spus Garcia.

Ce va cuprinde programul zilei de naștere a președintelui Biden

Luni, aniversarea zilei de naștere a lui Biden va fi marcat, dar fără multă zarvă. Programul zilei sale de naștere va cuprinde tradiția consacrată de dinaintea Zilei Recunoștinței, cea a "iertării prezidențiale" a curcanului. De asemenea, se preconizează că acesta va primi informări din partea consilierilor săi de securitate națională cu privire la situațiile de criză de la nivel mondial.

Potrivit staffului, campania nu neglijează ziua de naștere a lui Biden. Un oficial al Comitetului Național Democrat a declarat pentru CNN că intenționează să celebreze această aniversare cu o postare pe rețelele sociale, așa cum s-a procedat în fiecare an din 2011 încoace.

De asemenea, stafful de campanie al Congresului democrat îi îndeamnă pe susținători să semneze o felicitare virtuală pentru ziua de naștere a președintelui.

Atât Biden cât și Trump încearcă să fenteze problema vârstei

Fostul președinte, care l-a criticat în mod deschis pe Biden în aproape orice privință, a dat dovadă de o reținere neobișnuită atunci când a fost vorba de atacarea directă a vârstei președintelui.

Este un subiect sensibil pentru ambii bărbați, iar Trump pare să fie conștient de pericolele de a se contrazice cu Biden în legătură cu problema vârstei lor exacte - care este de trei ani și cinci luni. Într-un interviu recent, Trump a evitat să atace în mod direct vârsta lui Biden.

"Nu este prea bătrân, este incompetent", i-a spus Trump lui Megyn Kelly într-un interviu acordat luna trecută în cadrul emisiunii sale de pe Sirius XM.

"Vârsta este o chestiune interesantă, pentru că unii oameni sunt foarte ageri, iar alții își pierd această agerime, dar o poți pierde și la 40, chiar și 50 de ani", a adăugat el.

"Dar nu, nu este deloc prea bătrân. Este extrem de incompetent", a întărit Trump.

La rândul său, echipa de campanie a lui Biden a început să transmită că nu se teme să îl atace pe Trump pe acest subiect.

"Donald Trump este bine?", se menționa de curând pe un cont oficial de Twitter al campaniei lui Biden.

Pe rețeaua socială, echipa de campanie a lui Biden a postat un videoclup cu gafe ale lui Trump - când a confundat orașul în care se afla, când l-a numit pe fostul președinte Barack Obama "principalul său adversar politic" și când a confundat țara de origine a premierului ungar Viktor Orbán.

Biden râde uneori de vârsta sa

"Nu o arăt, dar am 180 de ani. Sunt aici de mult timp", a glumit el în fața donatorilor la o recentă strângere de fonduri. Dar, de cele mai multe ori, atât el, cât și alți oficiali își prezintă vârsta ca pe o sursă de înțelepciune și experiență.

"Am mai multă experiență decât a avut orice președinte din istoria Statelor Unite. Unul dintre lucrurile care vin odată cu vârsta, sperăm, este înțelepciunea", a spus el la o altă strângere de fonduri.

John Kirby îl laudă pe Biden

John Kirby, cel care coordonează Consiliul de Securitate Națională pentru comunicare strategică, a sugerat că experiența lui Biden - în special în domeniul politicii externe - este un lucru pozitiv.

"Niciodată nu am văzut o lume mai agitată, iar într-un moment ca acesta, când lucrurile sunt atât de tulburi și nesigure și, în unele cazuri - înspăimântătoare - cum sunt acum, îți dorești să ai la conducere pe cineva care a văzut lumea, care a dezvoltat relații cu liderii mondiali, care a experimentat probleme asemănătoare cu acestea din nou și din nou și din nou și din nou, și care înțelege istoria dincolo de momentul prezent", a declarat Kirby pentru CNN.

Biden "contribuie la conducerea politicii externe cu o mână fermă, înțelepciune și experiență. Acest lucru este de neînlocuit", a mai menționat Kirby.

Colaboratorii săi de la Casa Albă subliniază, de asemenea, ca dovadă a rezistenței sale, capacitatea președintelui de a participa la călătorii obositoare și la reuniuni cu miză mare cu lideri mondiali. El îi lasă adesea pe colegii săi epuizați, spun aceștia.

Kirby a subliniat situațiile în care Biden i-a presat pe colegii săi să suplimenteze evenimentele sau angajamentele din agenda deja încărcată. El a mai adăugat o convorbire telefonică cu emirul Qatarului vineri dimineață, înainte de întâlnirile de la summitul APEC din California. De asemenea, el a plusat cu o discuție spontană cu reporterii pe Air Force One după o călătorie istovitoare la Tel Aviv, în Israel, luna trecută.

Ce spun sondajele din SUA despre un nou mandat la șefia Casei Albe

Sondajele arată că această întrebare persistă. Într-un sondaj AP-NORC realizat în luna august, 77% dintre respondenți au fost de acord cu aprecierea potrivit căreia Biden este prea bătrân pentru a exercita în mod eficient încă un mandat de patru ani ca președinte, în timp ce 51% dintre respondenți au spus același lucru despre Trump.

Într-un sondaj CNN la nivel național realizat de SSRS la începutul acestei luni, doar 25% dintre alegătorii SUA înregistrați consideră că Biden are rezistența și agerimea necesare pentru a îndeplini în mod eficient funcția de președinte, în timp ce 53% consideră că Trump are aceste atribute.

Iar în cel mai nou sondaj CNN, realizat de Universitatea din New Hampshire, 56% dintre votanții democrați din statul Granite au menționat vârsta președintelui atunci când au fost rugați să numească cea mai mare îngrijorare cu privire la Biden în calitate de candidat.

Atunci când au fost chestionați adulții din New Hampshire, în sens mai larg, cu privire la câteva atribute ale candidaților, Trump a obținut un scor mai mic la temperament, onestitate și integritate, opinii politice, abilități de luare a deciziilor în comparație cu Biden. Însă în ceea ce privește aptitudinile fizice și mentale, acesta s-a clasat deasupra actualului președinte.

Majoritatea alegătorilor - 58% - auspus că a aptitudinile fizice și mentale ale lui Biden sunt scăzute, comparativ cu 53% din alegători, care i-au acordat note mici lui Trump. Totuși, aceste cifre reflectă preocupări clare ale alegătorilor în această privință pentru ambii candidați.

Există, desigur, posibilitatea ca Biden să se confrunte cu un alt adversar în alegerile generale. Fostul guvernator al Carolinei de Sud, Nikki Haley, care se află pe locul al doilea în sondajele pentru alegerile primare ale Partidului Republican din New Hampshire, a propus "teste obligatorii de competență mentală pentru politicienii de peste 75 de ani".

Care este perspectiva tinerei generații

Vârsta președintelui este adesea unul dintre primele subiecte care apare în discuțiile cu tinerii alegători - ca temă a discuțiilor despre capacitatea sa de a-și exercita funcția.

"Nu vreau să spun că doar vârsta sa ar putea fi un factor de descurajare pentru tinerii alegători", a declarat Kerry Singleton, studentă în ultimul an la Morehouse College din Atlanta. "Voi spune că este vorba de respectarea promisiunilor făcute multor alegători tineri", a întărit aceasta.

Rachael Carroll, care a absolvit anul trecut la Clark Atlanta University, a declarat că ea crede că Biden este dintr-o altă epocă, în care nu înțelege opiniile progresiste ale multor alegători democrați.

"Fără supărare, dar da, mi se pare puțin cam bătrân", a spus Carroll, adăugând că vârsta lui Trump ar trebui să îi preocupe la fel de mult pe americani. "Ei nu înțeleg prin ce trecem noi acum, pentru că trăim în două vremuri complet diferite".

Nabilah Islam Parkes, care toamna trecută a devenit cea mai tânără femeie aleasă în Senatul statului Georgia, a declarat că nu crede că vârsta este principala preocupare în legătură cu Biden. Ea a spus că întrebările legate de modul în care administrația gestionează Orientul Mijlociu - și viziunea sa asupra lumii - sunt mult mai importante.

" Atât timp cât simțim că el reflectă valorile noastre", a spus ea, "vârsta nu ar trebui să fie o problemă".

De asemenea, grupurile progresiste care lucrează pentru a mobiliza tinerii alegători au declarat că nu cred că vârsta lui Biden va fi, în cele din urmă, un factor relevant pentru a determina dacă tinerii alegători se vor prezenta la urne pentru el.

"Este atât de de jos pe lista lucrurilor la care ne gândim și a lucrurilor care ne influențează de fapt viețile", a declarat Jack Lobel, atașat de presă național al Voters of Tomorrow, o organizație care se concentrează pe alegătorii din generația Z.

"Nu este o preocupare prioritară".

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri