La 106 ani, o tatuatoare din Filipine a devenit cea mai în vârstă vedetă de pe coperta Vogue

Data actualizării: Data publicării:
fotografie alb-negru cu o femeie in varsta zambind
La 106 ani, Apo Whang-Od, o tatuatoare din Filipine a devenit cea mai în vârstă vedetă de pe coporta Vogue FOTO: Instagram/ Apo Whang-Od

O tatuatoare indigenă din Filipine, care luptă pentru menținerea în viață a unei forme de artă cunoscută sub numele de batok, a devenit cea mai în vârstă vedetă de pe coperta Vogue, femeia de 106 ani apărând în ediția filipineză a revistei.

Apo Whang-Od, care este din Buscalan, un sat izolat dintr-o regiune muntoasă a provinciei Kalinga, nordul Filipinelor, a început să tatueze la vârsta de 16 ani. La un moment dat ar fi rămas singura din toată provincia care mai practiva această artă, dar a inspirat o nouă generație de tatuatori batok, potrivit Vogue.

Batok implică o tehnică specială care utilizează spini, funingine și colorant natural.

„Desemnată drept ultima artistă batok a generației sale, ea a desenat simbolurile tribului Kalinga – care semnifică putere, curajul și frumusețe – pe pielea a mii de oameni care au ajuns în pelerinaj la Buscalan”, a scris Vogue Philippines pe Instagram.

În ultimii 15 ani, pe măsură ce Whang-Od a devenit cunoscută, turiștii au ajuns în număr tot mai mare în satul ei pentru a-și face tatuaje. De asemenea, mai mulți tineri au început să învețe de la ea secretele batok, potrivit Vogue Philippines, citată de The Guardian.

Editorul-șef al revistei, Bea Valdes, a declarat că angajații publicației au fost de acord în totalitate să o pună pe Whang-Od pe copertă.

„Am simțit că ea reprezintă idealurile noastre despre ceea ce este frumos în cultura noastră filipineză”, a spus Valdes. „Conceptul de frumusețe trebuie să evolueze și să includă fețe și forme diverse.”

Whang-Od, care este cunoscută și sub numele de Maria Oggay, este una dintre puținele vedete de copertă Vogue care provin dintr-o comunitate indigenă și este cea mai în vârstă persoană care a apărut pe prima pagină a revistei. Anterior, în 2020, Judi Dench devenise cea mai în vârstă vedetă de pe coperta British Vogue, la 85 de ani.

Whang-Od nu are certificat de naștere, însă are un act de identitate eliberat în 2017, care i-a permis să solicite beneficiile disponibile pentru centenari în Filipine.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri