"Linia cu nouă linii" din filmul Barbie pune in pericol difuzarea peliculei în Asia

Data publicării:
Actrita Margot Robbie si actorul Ryan Gossling la premiera filmului Barbie
Sursa foto: Profimedia

Filmul Barbie regizat de Greta Gerwig va intra și în cinematografele din Filipine, după ce s-a luat în calcul interzicerea acestuia. Problema care a pus pe jar Consiliul de evaluare și clasificare a filmelor și televiziunii din Filipine o reprezintă o linie întreruptă prezentă pe o hartă ce apare în film, conform BBC News. Aceeași linie formată din nouă linii mai mici a făcut ca producția să fie interzisă în Vietnam, unde se spune răspicat că pretențiile Chinei îi încalcă suveranitatea și că filmele și emisiunile TV nu trebuie să arate harta ilegală.

„Linia cu nouă linii” este semnificativă, deoarece este folosită de China pentru a-și afirma pretențiile respinse la nivel internațional în Marea Chinei de Sud. În 2016, un tribunal de soluționare a litigiilor din Convenția Națiunilor Unite (UNCLOS) de la Haga a hotărât în unanimitate împotriva validității „liniei cu nouă linii.” Cu toate acestea, în timp ce decizia de arbitraj în Marea Chinei de Sud este definitivă și obligatorie, nu există mecanisme clare pentru implementare, iar China a spus că nu recunoaște decizia tribunalului.

Totuși, cenzorii din Filipine au decis că harta este reprezentată în stilul unui desen animat și nimic mai mult.

Consiliului de evaluare și clasificare a filmelor și televiziunii din Filipine a făcut public faptul că a revizuit filmul de două ori și a consultat atât oficiali din domeniul afacerilor externe, cât și experți juridici. Reprezentanții Consiliului au adăugat că liniile întrerupte trasate într-o „manieră copilăroasă” se aflau în mai multe locații de pe hartă, pe care le-a identificat ca fiind Europa, America de Nord, America de Sud, Africa și Asia. Dar a remarcat că doar opt dintre acele liniuțe se aflau în jurul suprafeței de uscat etichetată „Asia”. De asemenea, aceștia au adăugat că Filipine, Malaezia și Indonezia nu sunt vizibile pe hartă într-o scrisoare transmisă reporterilor.

„Acest lucru este în contrast puternic cu hărțile găsite în filmele interzise „Abominable (2019)” și „Uncharted (2022)”,” se arată în declarație.

Totuși, Consiliul a emis un avertisment sever producătorilor de film, spunând că „nu va ezita să sancționeze și/sau să interzică filmele care prezintă „linia de nouă linii””.

Presa filipineză raportează, de asemenea, că cenzorii au cerut Warner Bros. să estompeze liniile controversate de pe hartă, chiar dacă săptămâna trecută, studioul Warner Bros a apărat scena și a spus că harta este doar un desen, fără semnificație intenționată. „Harta din Barbie Land este un desen cu creion ca un copil. Doodle-urile descriu călătoria simulată a lui Barbie de la Barbie Land în „lumea reală”. Nu a fost destinat să facă nicio declarație”, a declarat un purtător de cuvânt al Warner Bros. Film Group pentru Variety săptămâna trecută.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...