Foto „Mamă, sunt bine”: Ultimele cuvinte spuse de Wadea al-Fayoume, băiețelul palestinian din SUA ucis cu zeci de lovituri de cuțit

Data publicării:
Wadea al-Fayoume banner
Poliția spune că Wadea al-Fayoume a fost atacat pentru că era musulman. Sursa foto: Profimedia Images

Apar detalii noi legate de crima motivată de ură care a șocat America. „Mamă, sunt bine”, au fost ultimele cuvinte ale băiețelului musulman de șase ani, înjunghiat și omorât cu zeci de lovituri de cuțit. Un unchi al său a făcut declarații emoționante la înmormântarea micuțului, transmite CNN.

Luni, Moscheea din suburbia Bridgeview din Chicago era plină, iar oamenii își aduceau omagiul și pe trotuar, afară.

Funeral held for Palestinian-American boy stabbed to death in Illinois
sursa foto: profimedia Images

Poliția spune că Wadea al-Fayoume a fost atacat pentru că era musulman. Înmormântarea lui a avut loc exct în același timp în care proprietarul locuinței unde acesta trăia a apărut în instanță fiind acuzat de uciderea băiatului. Suspectul, în vârstă de 71 de ani, ar fi fost tulburat și alimentat de recentul conflict dintre Israel și Hamas.

Mama lui Wadea, Hanaan Shahin, în vârstă de 32 de ani, a fost grav rănită în urma atacului și nu a putut să participe la înmormântarea fiului ei, fiind încă în spital.

„Sunt șocată, dar nu sunt surprinsă”, a spus Sadia Nawab, o mamă a trei copii care locuiește lângă moschee. „Suntem îngrijorați pentru copiii noștri și mai îngrijorați pentru copiii neputincioși din întreaga lume care se află acum în Palestina, care se află în Gaza”.

Nawab a spus că școlile locale au luat măsuri de precauție suplimentare din cauza evenimentelor din Israel și Gaza. Și într-o temă pe care mulți îndoliați au repetat-o, ea a acuzat liderii guvernamentali și organizațiile media că sunt părtinitoare împotriva palestinienilor și că încurajează o atmosferă de ură.

Un unchi și purtător de cuvânt al familiei, Yousef Hannon, a spus că înainte de crimă „nu existau semne ciudate prevestitoare” între presupusul făptuitor, Joseph Czuba, și victime.

Funeral held for Palestinian-American boy stabbed to death in Illinois
sursa foto: Profimedia Images

Băiatul și mama lui locuiau în două camere închiriate într-o casă deținută de Czuba, care chiar venise la ziua lui Wadea cu doar câteva săptămâni în urmă, a spus Hannon.

„Era prietenos cu întreaga familie, dar mai ales cu copilul, pe care l-a tratat ca pe un nepot”, a declarat acesta pentru BBC. „I-a adus cadouri, i-a adus niște jucării”.

Hannon a mai spus că Wadea „și-a iubit școala, și-a iubit profesorii, și-a iubit mama”.

„A iubit viața”, a spus el. „Se purta ca un copil normal de șase ani, mereu cu un zâmbet pe față”.

Un alt unchi, Mahmoud Yousef, a spus: „Când Wadea a fost înjunghiat, ultimele sale cuvinte către mama lui au fost: „Mamă, sunt bine”. Știi ce, e bine. E într-un loc mai bun."

Un procuror a declarat că proprietarul era supărat pe mama lui Wadea „pentru ceea ce se întâmpla în Ierusalim”.

„Ea i-a răspuns: „Să ne rugăm pentru pace”, a scris procurorul adjunct al statului Michael Fitzgerald. „Czuba a atacat-o apoi cu un cuțit”.

Procurorii spun că Czuba a ascultat radioul conservator și a devenit din ce în ce mai paranoic în legătură cu prezența familiei palestiniano-americane în casa lui. Wadea s-a născut în SUA după ce mama sa a venit în țară în urmă cu 12 ani.

Potrivit documentelor judiciare, soția lui Czuba a spus poliției că soțul ei se temea că vor fi atacați de oameni din Orientul Mijlociu și, îngrijorându-se că o catastrofă va lovi rețeaua electrică din SUA, a retras 1.000 de dolari de la o bancă.

Sâmbătă dimineața, poliția a fost chemată la casa lui din Plainfield, Illinois, la aproximativ 64 km sud-vest de Chicago.

Funeral held for Palestinian-American boy stabbed to death in Illinois
sursa foto: Profimedia Images

Potrivit mesajelor transmise între familie și reprezentanța locală a Consiliului pentru Relații Americano-Islamice (Cair), Czuba a încercat să o sufoce pe mama băiețelului spunând „voi, musulmanii, trebuie să muriți”.

Czuba a apărut luni în instanță fiind acuzat de crimă, tentativă de omor, agresiune cu o armă mortală și două infracțiuni motivate de ură.

Îmbrăcat în haine roșii de închisoare și cu părul alb și mat, a fost reținut fără cauțiune și i s-a ordonat să nu aibă contact cu doamna Shahin. El a vorbit doar pe scurt pentru a confirma că va avea nevoie de un apărător public ordonat de instanță și a spus că a înțeles acuzațiile aduse împotriva lui, înainte de a fi încătușat și dus înapoi la închisoare.

Separat, Departamentul de Justiție al SUA a declarat că deschide o anchetă pentru crime motivate de ură.

Luni, curtea din afara casei domnului Czuba, una dintr-un rând de case de-a lungul unui drum aglomerat, era presărată cu semne realizate manual și cruci de lemn. În curtea din spate erau vizibile grămezi de jucării pentru copii, dovadă a zonei de joacă pe care membrii familiei au spus că proprietarul a construit-o pentru băiat.

Muslim Boy Killed In Illinois Hate Crime
sursa foto: Profimedia Images

După arestare, vecinii au creat un memorial improvizat în afara casei, cu animale de pluș, o pernă Spider-Man, baloane și o pancartă pe care scria: „Odihnește-te în pace băiețel scump!”

A existat o prezență puternică a forțelor de ordine la înmormântare, care a avut loc într-un cartier cunoscut sub numele de Mica Palestină. În acest colț al suburbiei Bridgeview, magazinele locale au indicatoare atât în engleză, cât și în arabă, iar companiile arborează steagul palestinian și cel american unul lângă altul.

„Acest copil ar trebui să fie la școală și, în schimb, suntem aici astăzi pentru înmormântarea lui”, a declarat Syed Khan, vicepreședintele Consiliului Organizațiilor Islamice din Greater Chicago.

Peste 1.400 de persoane din Israel au fost ucise de Hamas de când acesta a lansat un atac fără precedent pe 7 octombrie. Israelul spune că cel puțin 199 de persoane sunt ținute ca ostatici în Gaza .

În Gaza, peste 2.700 de oameni au murit în loviturile represaliilor israeliene.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri