Video Moment viral în care primul robot saudit care arată ca un bărbat atinge fundul unei reportere. Compania se apără: Muhammad e "autonom"

Data publicării:
robot saudit
Moment viral în care primul robot saudit care arată ca un bărbat atinge fundul unei reportere. FOTO: Captură X

„Muhammad”, primul robot care arată ca un bărbat, a fost prezentat publicului de o companie de robotică din Arabia Saudită. Prezentarea nu a decurs însă conform așteptărilor, deoarece la un moment dat robotul atinge cu mâna fundul unei reportere care era în fața lui. Momentul a ajuns viral și a iscat numeroase discuții.

Compania saudită de robotică QSS a prezentat publicului săptămâna trecută robotul „Muhammad the Humanoid Robot”, în cadrul unui eveniment organizat la Riad, scrie Business Insider.

Îmbrăcat în haine tradiționale saudite, robotul este programat să poată comunica în arabă și engleză. Într-o postare DeepFest pe X (Twitter), Muhammad a fost descris ca fiind  „primul robot saudit care arată ca un bărbat”, un proiect național care trebuia să evidențieze realizările Arabiei Saudite în domeniul inteligenței artificiale.

În timpul prezentării, Rawya Kassem, reporter pentru Al Arabiya, stătea în fața lui Muhammad. La un moment dat, robotul întinde mâna și o atinge pe femeie, într-un mod considerat ca fiind nepotrivit. În imaginile video care au ajuns virale, se vede cum Rawya Kassem se întoarce și îi aruncă o privire furioasă și chiar ridică palma către Muhammad, înainte să continue să vorbească.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În comentariile postate pe rețeaua X, au fost lansate acuzații că robotul a atins-o în mod nepotrivit pe femeie.

Compania saudită de robotică QSS s-a apărat într-o declarație pentru Metro că robotul este „complet autonom” și funcționează „independent, fără control uman direct”. Firma de robotică a declarat că personalul „a informat toți participanții, inclusiv reporterii, să păstreze o distanță de siguranță față de robot în timpul demonstrației sale”.

Potrivit Metro, QSS a adăugat că a analizat filmările și circumstanțele legate de incident și a constatat că „nu există abateri de la comportamentul așteptat” al lui Muhammad. Totodată, compania a adăugat că va lua „măsuri suplimentare” pentru ca oamenii să nu se apropie de robot în aria sa de mișcare.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri