NASA își propune să „atingă” Soarele în cadrul unei misiuni istorice. „E ceva echivalent cu aselenizarea pe Lună din 1969”

Data publicării:
NASA Spacecraft Touches The Sun For First Time
Sonda solară Parker a NASA va ajunge la o distanță de circa 6 milioane de km de Soare și va atinge o viteză de 700.000 km/h. Captură dintr-un clip NASA. Foto: Profimedia Images

NASA își propune să „atingă” Soarele cu ajutorul unei sonde solare în cadrul uneia dintre cele mai complexe misiuni spațiale din istoria umanității, informează BBC.

Agenția spațială americană își propune ca, peste aproape un an, pe de 24 decembrie 2024, sonda solară Parker să treacă pe lângă Soare cu viteza de 195 km/s, sau circa 700.000 de kilometri pe oră - cea mai mare viteză atinsă de un obiect realizat de om. Concomitent, sonda se va afla în acel moment la cea mai „mică” distanță de „suprafața” Soarelui - circa 6 milioane de kilometri.

„Practic, e ca și cum am asoliza pe o stea”, a declarat pentru BBC șeful misiunii, Nour Raouafi. „Aceasta va fi o realizare monumentală pentru întreaga umanitate. E ceva echivalent cu aselenizarea pe Lună din 1969”.

Sonda Parker a făcut vineri o astfel de trecere pe lângă Soare și mai are programate alte trei misiuni similare în 2024 înainte de „survolul” istoric programat pe 24 decembrie anul viitor.

Viteza colosală pe care o va atinge sonda Parker se va datora imensei atracții gravitaționale a Soarelui. Comparativ, la o asemenea viteză pe Pământ, distanța New York - Londra ar fi parcursă în 30 de secunde.

Sonda spațială Parker a fost lansată spre Soare în 2018. Misiunea ei e să realizeze treceri tot mai apropiate de Soare pentru a înregistra diverse date.

În 2021, sonda a pătruns în premieră în atmosfera Soarelui.

Misiunea Parker i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să dezlege unul din cele mai mari mistere ale Soarelui, mai exact cele legate de coroana solară, care formează atmosfera exterioară a Soarelui, unde temperatura e de ordinul milioanelor de grade Celsius, de cel puțin 100 de ori mai mult decât cea de la „suprafață”.

Această diferență de temperatură încă nu poate fi explicată de către oamenii de știință, în condițiile în care căldura emisă de Soare provine din nucleul său și este emanată spre exterior. Altfel spus, e ca și cum aerul din jurul unui foc ar fi de 100 de ori mai fierbinte decât flăcările propriu-zise.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri