Nici măcar 1,4 miliarde de oameni nu pot umple toate locuinţele goale din China, afirmă un fost oficial

Data publicării:
multe blocuri de lociuinte in china
Sectorul imobiliar din China s-a prăbuşit din 2021, când gigantul imobiliar China Evergrande Group a intrat în incapacitate de plată. Foto: Profimedia

Întreaga populație a Chinei, de 1,4 miliarde de oameni, nu ar fi suficientă pentru a umple toate locuinţele goale din ţară, estimează sâmbătă un fost oficial chinez, într-o critică publică rară la adresa pieţei imobiliare, afectată de criză.

Sectorul imobiliar din China, cândva pilonul economiei, s-a prăbuşit din 2021, când gigantul imobiliar China Evergrande Group a intrat în incapacitate de plată a datoriilor sale, în urma unei măsuri drastice de restricţionare a noilor împrumuturi, scrie News.ro, preluând CNN.

Dezvoltatorii cu nume mari, precum Country Garden Holdings, continuă să se clatine aproape de incapacitate de plată chiar şi în prezent.

La sfârşitul lunii august, suprafaţa totală a locuinţelor nevândute era de 648 de milioane de metri pătraţi, conform ultimelor date ale Biroului Naţional de Statistică (BNS). Aceasta ar fi egală cu 7,2 milioane de locuinţe, potrivit calculelor Reuters, pe baza unei dimensiuni medii a locuinţei de 90 de metri pătraţi.

Acest lucru nu ia în calcul numeroasele proiecte rezidenţiale care au fost deja vândute, dar care nu au fost încă finalizate din cauza problemelor de cash-flow, sau multiplele locuinţe cumpărate de speculatori în ultima revenire a pieţei din 2016 care au rămas vacante, care împreună reprezintă cea mai mare parte a spaţiului neutilizat, estimează experţii.

„1,4 miliarde de oameni probabil că nu le pot umple”

„Câte locuinţe vacante există acum? Fiecare expert dă o cifră foarte diferită, cel mai extremist fiind de părere că numărul actual de locuinţe vacante este suficient pentru 3 miliarde de oameni”, a declarat He Keng, în vârstă de 81 de ani, fost director adjunct al biroului de statistică.

„Această estimare ar putea fi un pic cam mult, dar 1,4 miliarde de oameni probabil că nu le pot umple”, a spus He la un forum în oraşul Dongguan, din sudul Chinei, potrivit unui material video publicat de presa oficială China News Service.

Opinia sa negativă asupra sectorului semnificativ din punct de vedere economic, exprimată la un forum public, contrastează puternic cu naraţiunea oficială potrivit căreia economia chineză este „rezistentă”.

„Tot felul de comentarii care prezic prăbuşirea economiei chineze continuă să apară din când în când, dar ceea ce s-a prăbuşit este o astfel de retorică, nu economia Chinei”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe în cadrul unei conferinţe de presă recente.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri