O declaraţie a Consiliului de Securitate al ONU care viza conflictul israeliano-palestinian a fost blocată de SUA

Data publicării:
Rachete trase de Hamas din Gaza cad într-un oraș din Israel.
O declaraţie a Consiliului de Securitate al ONU care viza conflictul israeliano-palestinian a fost blocată de SUA. Foto: Profimedia

Consiliul de Securitate al ONU a organizat miercuri o nouă întâlnire de urgenţă cu uşile închise pe subiectul fierbinte al violenţelor israeliano-palestiniene, în care Statele Unite, la fel ca luni, s-au opus adoptării unei declaraţii comune, considerate a fi „contraproductive”, transmite AFP, citată de Agerpres.

Din punctul de vedere al Statelor Unite, primul susţinător al Israelului, „Consiliul de Securitate îşi exprimă îngrijorarea întâlnindu-se, nu este nevoie de mai mult”, a declarat un diplomat pentru AFP, sub condiţia anonimatului.

Statele Unite nu par să considere că o declaraţie ajută la dezescaladare”, a adăugat un alt diplomat, de asemenea, sub condiţia anonimatului.

Potrivit mai multor surse, 14 din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate s-au pronunţat pentru un text menit să diminueze tensiunile, propus de Tunisia, Norvegia şi China.

Statele Unite sunt angajate activ în culise la nivel diplomatic cu toate părţile şi în regiune în sensul unei dezescaladări. În prezent, o declaraţie a Consiliului ar fi contraproductivă”, a declarat o sursă familiarizată cu discuţiile, tot sub condiţia anonimatului.

La Washington, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a anunţat simultan trimiterea unui emisar în Orientul Mijlociu pentru a îndemna ambele părţi să detensioneze situaţia.

Patru membri europeni ai Consiliului de Securitate, Norvegia, Estonia, Franţa şi Irlanda, au dat totuşi publicităţii miercuri o declaraţie.

Condamnăm atacurile cu rachete din Gaza asupra populaţiei civile din Israel de către Hamas şi alte grupări, care sunt complet inacceptabile şi trebuie să înceteze imediat”, se arată în comunicat.

Emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu a evidenţiat deteriorarea situaţiei începând de luni şi a avertizat în legătură cu o „spirală a violenţei”

Numărul mare al victimelor civile, inclusiv copii, ca urmare a atacurilor aeriene israeliene în Gaza şi decesele israeliene provocate de rachete lansate din Gaza sunt în acelaşi timp îngrijorătoare şi inacceptabile”, consideră Norvegia, Estonia, Franţa şi Irlanda.

Solicităm Israelului să înceteze activităţile decolonizare, demolare şi expulzare (a palestinienilor), inclusiv în Ierusalimul de Est”, susţine comunicatul, referindu-se la unul din vectorii actualei escaladări a violenţelor.

Sperăm că membrii Consiliului vor găsi capacitatea de a da publicităţii o declaraţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric."Orice situaţie internaţională va beneficia întotdeauna de o voce puternică şi unită a Consiliului de Securitate", a adăugat acesta.

În timpul videoconferinţei Consiliului de Securitate, emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a evidenţiat deteriorarea situaţiei începând de luni şi a avertizat în legătură cu o „spirală a violenţei”, a raportat o sursă diplomatică.

La prima reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate pe acest subiect, desfăşurată luni, Statele Unite au refuzat să adopte un text comun propus de Tunisia, Norvegia şi China, solicitând celor două părţi implicate în conflict să se abţină de la provocări.

În cursul zilei de miercuri au continuat ciocnirile între grupările armate din Fâşia Gaza şi statul evreu.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri