O epavă romană, plină cu sute de amfore, a fost descoperită în Italia. Nava a fost găsită pe fundul mării cu ajutorul unui robot

Data publicării:
vedere panoramică a portului Civitavecchia Italia, o navă pe mare se apropie de țărm
Descoperirea navelor naufragiate nu este neobișnuită, se presupune că sunt mii de astfel de nave naufragiate în Mediterana și în mările din jur. Sursa foto: Profimedia Images

Epava romană a fost găsită în largul portului Civitavecchia, la aproximativ 80 km nord-vest de Roma. Nava datează din secolul I sau II î.Hr. și a fost găsită pe un fund nisipos, la 160 de metri sub nivelul mării, relatează BBC.

Ceramica a fost găsită în cea mai mare parte intactă, a spus echipa care a făcut descoperirea într-un comunicat al Forței Carabinierilor .

„Descoperirea excepțională este un exemplu important al naufragiului unei nave romane care se confruntă cu pericolele mării în încercarea de a ajunge la coastă și este o mărturie a vechilor rute comerciale maritime”, se precizează în comunicat.

Echipa de artă a poliției - care se ocupă de protejarea patrimoniului cultural neprețuit al Italiei - a declarat că relicva a fost găsită și filmată folosind un robot acţionat de la distanță, fără să precizeze dacă experții vor încerca acum să o recupereze, sau încărcătura prețioasă, de pe fundul mării.

Nu se știe la ce ar fi fost folosite borcanele romane de la bord, deși de obicei amforele erau folosite pentru transportul mărfurilor, precum ulei, vin sau sos de pește. Astfel de artefacte se găsesc pe scară largă în întreagul spațiu al fostei lumi antice din estul Mediteranei.

Descoperirea navelor naufragiate nu este neobișnuită, se presupune că sunt mii de astfel de nave naufragiate în Mediterana și în mările din jur.

În 2018, o navă comercială grecească care datează de mai bine de 2.400 de ani a fost găsită în largul coastei bulgare și a fost declarată oficial atunci drept cea mai veche epavă intactă cunoscută din lume.

Tot în 2018, în Marea Egee au fost găsite zeci de epave care datează din epoca greacă, romană și bizantină.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri