OMS se aşteaptă ca tratatul internațional privind pandemiile să fie gata în luna mai

Data actualizării: Data publicării:
Tedros Adhanom Ghebreyesus face declarații.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. Foto: Profimedia

Tratatul împotriva pandemiilor propus de UE şi susţinut într-un comunicat comun de 25 de şefi de stat şi de guvern ar putea fi gata pentru parafare încă din luna mai a acestui an, spune directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează EFE, citată de Agerpres.

„Cele 194 de state membre ale OMS vor începe acum negocierile şi ne aşteptăm să avem o rezoluţie în mai, când se desfăşoară Adunarea Generală a Sănătăţii”, a spus Tedros într-o conferinţă de presă organizată pentru prezentarea acestei propuneri de tratat al cărui scop este de a pregăti mai bine omenirea în cazul pandemiilor viitoare.

Digi24 a publicat în exclusivitate textul semnat de cei 23 de șefi de stat, printre care și Klaus Iohannis, împreună cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și șeful OMS. 

Deşi conţinutul acordului va depinde de aceste negocieri, Tedros şi-a exprimat interesul ca viitorul tratat să includă măcar trei puncte-cheie: adoptarea în comun a unor măsuri de prevenţie şi urgenţă, informarea cu privire la patogeni (virusuri şi alte cauze ale bolilor) şi stabilirea mecanismelor pentru combaterea epidemiilor, printre care trebuie să se regăsească medicamentele, vaccinurile şi testele.

„Lumea nu-şi poate permite să aştepte încheierea actualei pandemii pentru a se pregăti să facă faţă următoarei”, a spus șeful OMS, care a amintit că actuala criză sanitară „a expus hibe ale sistemelor naţionale, regionale şi globale de pregătire în caz de pandemie”.

Tedros a semnalat şi că pandemia „a arătat cât de necesar este un angajament universal”, un tratat care „să ofere un cadru pentru cooperare internaţională şi solidaritate”. Viitorul tratat ar putea să aibă ca bază de plecare elemente deja prezente în Constituţia OMS, printre care principii precum „sănătate pentru toţi” şi lipsa discriminării.

Lideri din 23 de ţări, inclusiv președintele Klaus Iohannis, preşedintele Consiliului European şi directorul general al OMS au cerut marţi, într-un demers comun, elaborarea unui „tratat internaţional privind pandemiile” pentru a face faţă viitoarelor crize sanitare. Propunerea a fost prezentată într-un articol semnat de lideri din ţări de pe cinci continente, printre care preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic Boris Johnson, preşedinţii sud-coreean Moon Jae-in, sud-african Cyril Ramaphosa, indonezian Joko Widodo sau chilian Sebastian Pinera.

Tedros a ales să nu acorde prea mare importanţă absenţei de pe această listă a liderilor unor ţări precum SUA, Rusia sau China, apreciind că deocamdată este vorba doar despre o scrisoare de intenţie şi că la negocierile viitoare vor participa cu siguranţă toate statele membre ale OMS.

La conferinţa de presă a lui Tedros a participat şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a amintit că Uniunea Europeană a avut încă de anul trecut ideea unui tratat împotriva pandemiilor şi a subliniat că un document de acest tip „poate îmbunătăţi prevenţia şi răspunsul la viitoarele pandemii”.

„Întrebarea nu este dacă va exista o viitoare pandemie, ci cum va fi aceasta. Trebuie să fim pregătiţi pentru ea şi nu avem timp de pierdut”, a spus Michel, care a subliniat că, pentru ca răspunsul la o viitoare pandemie să fie mai bun, este nevoie să se pună accent pe transparenţa şi pe responsabilitatea sistemului internaţional de pregătire pentru urgenţe.

„COVID-19 a expus punctele slabe şi divizările din societăţile noastre, iar acesta este momentul să ne unim în calitate de comunitate globală pentru a construi o apărare pentru generaţiile viitoare dincolo de această criză”, a conchis preşedintele Consiliului European.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(VIDEO) Un fragment de cometa a stralucit pe cerul Spaniei si al Portugaliei. "A fost ca in filme"