Patru bărbaţi din India au fost spânzurați după ce au violat o tânără într-un autobuz

Data actualizării: Data publicării:
india criminali
Foto: India Today

Patru bărbaţi au fost executaţi vineri în India pentru violul şi uciderea unei tinere la New Delhi, în urmă cu opt ani, informează dpa.

Cei patru au fost spânzuraţi în penitenciarul Tihar din Delhi, după ce tribunalul a respins ultimele pledoarii ale apărării, joi seara târziu, a confirmat un oficial al închisorii.

Crima brutală comisă într-un autobuz aflat pe traseu în capitala indiană în decembrie 2012 a generat atunci proteste în masă în ţară şi un val de condamnări pe plan internaţional.

Tânăra de 23 de ani, studentă la fizioterapie, a murit două săptămâni mai târziu la un spital din Singapore din cauza rănilor suferite.

"A fost o luptă îndelungată pentru dreptate. Dedic această zi tuturor fiicelor ţării noastre, vom continua bătălia", a declarat vineri Asha Devi, mama tinerei, citată de Agerpres.

Media indiene au numit-o pe tânără Nirbhaya - "neînfricata", în hindi -, întrucât legislaţia ţării interzice dezvăluirea numelor victimelor de violuri.

Şase bărbaţi, între care un minor la vremea faptelor, au fost acuzaţi în legătură cu crima din 2012. Unul dintre ei, care era şoferul autobuzului, s-ar fi sinucis în închisoare la începutul procesului. Minorul a fost eliberat în 2015, după trei ani petrecuţi într-un centru de reeducare, fiind pedeapsa maximă aplicabilă în astfel de situaţii. Ceilalţi patru au fost condamnaţi la moarte în 2013, sentinţă menţinută ulterior de instanţele superioare.

Condamnările la moarte sunt foarte rare în India, iar punerea în aplicare a unor astfel de sentinţe este şi mai rară. Din 1995, au mai fost executaţi cinci indivizi, dintre care trei pentru terorism.

În acelaşi timp, în pofida înăspririi legislaţiei şi a măsurilor luate de întărire a securităţii pentru femei, ca urmare a violului din 2012, în India continuă să aibă loc un mare număr de astfel de crime. Conform ultimelor date guvernamentale disponibile, 33.356 de femei şi fete au fost violate în India în 2018, dar potrivit militanţilor în multe alte cazuri astfel de fapte nu sunt raportate.

Editor web: A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri