Video Peste 60 de morți în largul Africii de Vest, după ce o navă cu migranți a fost găsită în derivă

Data publicării:
migranți salvați în vestul Africii
Cei 38 de supraviețuitori, salvați de autorități și aduși pe insula Sal, includ patru copii cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani. Sursa foto: captură video YouTube

Cel puțin 62 de persoane au murit în largul Africii de Vest. Toți erau migranți și călătoreau din Senegal. Poliția a declarat că nava lungă de pescuit din lemn a fost văzută luni în Oceanul Atlantic, informează The Guardian.

Nava de pescuit cu cel puțin 100 de solicitanți de azil călătorea din Senegal către Insulele Canare (Spania). Se crede că peste 60 de persoane au murit după ce barca a fost găsită în largul Capului Verde, a anunțat miercuri Organizația Internațională pentru Migrație (OIM).

Cei 38 de supraviețuitori, salvați de autorități și aduși pe insula Sal, includ patru copii cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al OIM.

Poliția a declarat că nava lungă de pescuit din lemn a fost văzută luni în Oceanul Atlantic, în largul Africii de Vest, la aproximativ 150 de mile marine (277 de kilometri) de insula Sal din Capul Verde.

Rapoartele inițiale sugerau că nava s-a scufundat, dar s-a clarificat ulterior că a fost găsită în derivă. Nava a fost localizată de o barcă de pescuit spaniolă, care a alertat autoritățile din Capul Verde.

Nu a fost imediat clar când a avut loc incidentul, dar potrivit supraviețuitorilor, barca a părăsit Senegal pe 10 iulie cu aproximativ 100 de pasageri la bord.

Serviciile de urgență au recuperat rămășițele a șapte persoane, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al OIM, în timp ce se presupune că alte 56 de persoane sunt date dispărute.

„În general, când oamenii sunt dați dispăruți în urma unui naufragiu, se presupune că sunt morți”, a spus purtătorul de cuvânt.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Capul Verde se află la aproximativ 350 de mile (600 km) de coastă pe ruta maritimă către Insulele Canare ale Spaniei.

Ruta de migrație atlantică din vestul Africii către Insulele Canare, folosită de obicei pentru a ajunge la Spania continentală, este una dintre cele mai mortale din lume.

„Lipsesc foarte mult căile sigure și regulate către migrație, ceea ce oferă loc contrabandiștilor și traficanților să trimită oamenii în aceste călătorii mortale”, subliniază OIM.

Cel puțin 559 de persoane au murit încercând să ajungă în Insulele Canare în 2022, în timp ce 126 de persoane au murit sau au dispărut pe aceeași rută în primele șase luni ale acestui an, cu 15 epave înregistrate, potrivit OIM.

În iulie, alte 15 persoane s-au înecat când o barcă s-a răsturnat în largul coastei capitalei Senegalului, Dakar.

Pe măsură ce migrația revine în fruntea agendei politice a Europei, inclusiv în Marea Britanie, agenția europeană de frontieră și paza de coastă a declarat săptămâna trecută că sosirile ilegale au crescut cu 13% între ianuarie și iulie, ajungând la 176.100, cel mai mare număr pentru perioada din 2016.

Frontex a spus că creșterea a fost determinată în întregime de o creștere cu 115% a numărului de persoane care folosesc ruta „Mediteraneană Centrală”, care este acum principala rută de migrație către UE și reprezintă mai mult de jumătate din toate identificările la frontieră.

Cel puțin 11 imigranți au murit luni, iar alți șapte au rămas dispăruți după ce barca cu care călătoreau s-a răsturnat în largul coastei Tunisiei, potrivit autorităților tunisiene.

Cu o săptămână înainte, se presupune că alte 41 de persoane au murit după ce o barcă s-a scufundat în marea agitată în largul insulei italiene Lampedusa din centrul Mediteranei.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri